Nishiki cykler

Nishiki cykler er ikke lige sådan at placere rent geografisk. Oprindelig blev mærket skabt af en amerikaner til det amerikanske marked, og det er primært derfor, at Nishiki cykler figurerer på oversigten over racercykelmærker under USA.

For firmaet West Coast Cycle, der stod bag grundlæggelsen af Nishiki-mærker, var et amerikansk firma, der opstod i midten af 1940erne med base i Los Angeles. Grundlæggerne RosaBelle og Leo Cohen Sr. drev firmaet frem til 1963, hvor sønnen Howie overtog driften. Howie Cohen rejste til Japan for at finde en japansk cykelfabrik, der kunne fremstille cykler for West Coast Cycle til salg og distribution i USA.

Valget faldt på Kawamura Cycles, og i begyndelsen fremstillede Kawamura cykler for West Coast Cycle under navnet American Eagle. West Coast Cycles kunder kommenterede dog det lidt kunstige i, at cyklerne havde et amerikansk navn, når nu de faktisk blev lavet i Japan. For at øge autensitetsopfattelsen af branded besluttede West Coact Cycle derfor at give deres cykler et japansk navn, og man udskrev en konkurrence blandt Kawamura-fabrikkens medarbejdere for at finde på et nyt navn. Valget faldt på Nishiki, der var nemt at udtale.

Op gennem 1970erne boomede cykelsporten i USA, og japanske cykler var populære, men i 1980erne steg den japanske yen kraftigt, og som følge deraf steg også prisen på Nishiki cykler – akkurat som det var tilfældet Fuji cykler. De japanske cykler blev simpelthen for dyre sammenlignet med deres konkurrenter. Det endte med Nishiki måtte flytte produktionen til Taiwan for at få cyklerne bygget af Giant, under samme tag som Giant cykler.

Nishiki cykler

Nishiki Race Limited

Nishiki cykler i dag

Rettighederne til Nishiki-navnet blev overtaget af Derby International i 1989, og selskabet nedlagde brandet i USA i 2001. Nishiki cykler er i dag produceret og distribueret af Nishiki Europe, en separat enhed der sælger Nishiki cykler i Skandinavien, Tyskland, Nederlandene, Belgien, og Estland. Cyklerne fra Nishiki Europe fremstilles fortsat i Taiwan.

Oversigt over Nishiki cykler

Nishiki laver racercykler i både carbon og aluminium og i alle prisniveauer, og generelt anses Nishiki for et cykelfabrikat, hvor man får meget udstyr for pengene; i hvert fald mere end hvis man køber Cannondale cykler eller Specialized cykler, men dog ikke så meget som hos fx. Canyon cykler.

Nishiki Race Limited (Carbon) Toprammen blandt Nishiki cykler.
Ca. pris 27.000 kr. med Shimano Ultegra Di2 gear-gruppe og DT Swiss Tricon R1700 cykelhjul. Vægt 7,4 kg.
Fås i størrelserne: 50/53/56/58/60

Nishiki Race Competition (Carbon) Ca. pris 20.000 kr. med Shimano Ultegra Di2 gear og Linus Speed-hjul.
Vægt: 8,5 kg
Fås i størrelserne: 48/50/53/56/58/60

Nishiki Race Carbon (Carbon) Ca. pris 12.000 kr. med Shimano 105/Tiagra mix-gear og Prologo Kappa Shimano R501-hjul.
Vægt: 8,9 kg.
Fås i størrelserne: 48/50/53/56/58/60

Nishiki Race Criterium (Aluminium) Ca. pris 7.000 kr. med Shimano Tiagra gear og Lite Sport-hjul.
Vægt: 9,3 kg
Fås i størrelserne: 45/50/53/56/58/61

Nishiki Road Master (Aluminium) Ca. pris 5.000 kr. med Shimano Sora gear.
Vægt: 9,3 kg
Fås i størrelserne: 45/50/53/56/58/61.