Gear-grupper til racercykler

Shimano, Campagnolo og SRAM

Der findes flere forskellige gear-grupper (også kaldet gear-typer/gear-systemer) til racercykler. Når man taler gear-type, refererer man ofte til, hvilken producent, der står bag en given gear-gruppe.

En cykels gear-gruppe består af flere dele.
Gear-markedet domineres af tre producenter. Alle tre laver gear-grupper i flere prislejer, og alle tre leverer gear til de professionelle cykelhold.

Nedenfor findes en oversigt over ca.-priser på gear-grupperne. Forskellene på de forskellige gearsystemer er nok mest en smagssag, og det, at Campagnolo Super Record er dyrere end Shimano Dura Ace, er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den er bedre.

Se priser på geargrupper hos Cykelpartner.dk og Cykelexperten.dk 

Læs mere:

Hvad består en gear-gruppe af?
Hvilke dele består en racercykel af?
Hvilke gear skal jeg vælge?

Se oversigt over World Tour-cykelholdenes udstyr

Shimano gear-grupper

Japansk kvalitet

Japansk producent der står for solidt og velfungerende udstyr, og Shimano gear-grupper er meget udbredte i Danmark. Ultegra-gruppen anses for et rigtigt godt valg for den seriøse motionist. Man skifter til tungere gear med en pal på indersiden af bremsegrebet, og man skifter til lettere gear ved at skubbe bremsegrebet indad.

Di2 – Shimanos elektroniske gear-grupper

Tre  Shimano gear-grupper fås nu i en elektronisk udgave. Både Dura Ace, Ultegra og 105 har udover den almindelige en elektronisk udgave kaldet Di2. Begge fås til ekstern eller intern kabelføring. Hos Shimano har tilføjelsen af de elektroniske gearsystemer betydet ret markante prisfald på de mekaniske Shimano gear-grupper.

10-speed, 11-speed eller 12-speed?

Eller: hvor mange klinger på bagskifteren?

Flere Shimano gear-grupper fås enten som 10- eller 11-speed.  Shimano Ultegra gruppen fås udover den elektroniske Di2-version både i en 10-speed udgave, 6700, og en 11-speed udgave, 6800.  10-speed betyder, at der er 10 klinger på kassetten, og en cykel med to klinger på forskifteren har således 20 gear. Tilsvarende har en 11-speed gear-gruppe 22 gear, hvis der er to klinger på forskifteren.

Flere Shimano gear-grupper fås også som Triple, altså med 3 klinger på forskifteren – altså med henholdsvis 30 eller 33 gear, afhængig af om kassetten er 10 eller 11-speed.

Triple-grupperne kan kendes på partnummeret, der slutter på 3, fx. Shimano Ultegra 6703.

Den mest udbredte Shimano gear-gruppe?

Shimano Dura Ace Di2 er den Shimano gear-gruppe, som de professionelle cykelhold anvender. Den er også den gear-gruppe, der er tungest repræsenteret i World Tour-feltet.

Shimano gear-grupper: Oversigt

Claris R2000: 8-speed
Sora R3000: 9-speed
Tiagra 4700: 10-speed
105 R7000: 11-speed
105 Di2 R7150: 12-speed kun elektronisk
Ultegra Di2 R8100: 12-speed kun elektronisk
Dura-Ace Di2 R9200: 12-speed kun elektronisk

Disse gear-grupper er pt. i produktion, men køber man en brugt racercykel, kan det sagtens være, at ovennævnte “klasser” er monteret, f.eks. med færre klinger. Hold altid øje med antallet af klinger (speed), da tallet siger en del om, hvor gammel den påmonterede gear-gruppe – og dermed formentlig hele cyklen – er.

Campagnolo gear-grupper

Klassisk italiensk

Italiensk producent med mange hardcore fans. De 5 dyreste grupper har 11 gear, og prisforskellen skyldes nok mest de relativt små vægtforskelle.

Man skifter til tungere gear på en pal med tommelfingeren og skifter til lettere gear med en pal på indersiden af bremsegrebet.

Mange mener, at en af fordelene ved Campagnolo er delenes holdbarhed over tid.

På cykelsportens World Tour er Campagnolo ikke så velrepræsenteret som for et par år siden. I 2012 fulgte Campagnolo i Shimanos fodspor og udviklede en elektronisk gear-gruppe, Super Record EPS. Ankomsten af af de elektroniske gear har betydet, at priserne på de mekaniske gear-grupper er blevet lavere.

Hvis man sammenligner Campagnolos geargrupper med Shimanos, kan man sige, at Campagnolos  “entry-level” geargruppe Centaur er dyrere end Shimanos “entry-level” geargrupper, Sora, Claris og Tiagra. Potenza-geargruppens er udgået, og i dag er Chorus den direkte konkurrent til  Shimano Ultegra og SRAM Force. Chorus-geargruppen ligger lige under Record components, mens Super Record er top-geargruppen.

I 2018 lancerede Campagnolo 12 speed på deres dyreste geargrupper.

Campagnolo-gear-grupper: Oversigt

Centaur: 11-speed
Chorus: 12-speed
Record: 12-speed
Record EPS: 12-speed elektronisk
Super Record: 12-speed
Super Record EPS: 12-speed elektronisk

Disse gear-grupper er pt. i produktion, men køber man en brugt racercykel, kan det sagtens være, at ovennævnte “klasser” er monteret, f.eks. med færre klinger. Hold altid øje med antallet af klinger (speed), da tallet siger en del om, hvor gammel den påmonterede gear-gruppe – og dermed formentlig hele cyklen – er. Som det ses i oversigten, er 11-speed snart fortid på Campagnolos produktionssamlebånd.

SRAM gear-grupper

Den (relativt) nye dreng i klassen

SRAM gear-grupper til racercykel

Amerikansk producent der er relativt ny, men alligevel har vundet indpas blandt både motionister og flere professionelle hold. 5 ud af 18 hold på World Touren kørte med SRAM-gear i 2012.
Hvis man skal sammenligne  SRAMs geargrupper med Shimanos geargrupper, der er mere udbredte, kan man sige at Apex er SRAMs “entry level” geargruppe, der nogenlunde kan sammenlignes med Shimano Tiagra. Næste niveau er SRAM Rival, der nogenlunde svarer til Shimano 105. SRAM Force rangerer en smule over Shimano Ultegra men under Shimano Dura Ace. SRAM Red er SRAMs top-gear-gruppe, amerikanernes umiddelbare konkurrent til Shimano Dura Ace og Campagnolo Super Record.

SRAM anvender en såkaldt “double tap” funktion i gearskiftet, hvilket betyder, at skifterne kun har en pal i modsætning til Campagnolo og Shimano, så den kræver lidt tilvænning. Ligesom Shimano og Campagnolo er SRAM også kommet med på bølgen i forhold til elektroniske gear. SRAM eTap er SRAMs elektroniske gear-gruppe.

SRAM har ligesom Campagnolo tilføjet en 12 speed serie til deres kollektion.

Det er muligt at købe SRAMs geargrupper med blot én chainring.

SRAM gear-grupper: Oversigt

Apex: 10-speed
Apex 1: 11-speed
Rival: 11-speed
Rival eTap AXS: 12-speed wireless electronic
Force: 11-speed
Force eTap AXS: 12-speed wireless electronic
Red: 11-speed
Red eTap: 11-speed
Red eTap AXS: 12-speed wireless electronic

Disse gear-grupper er pt. i produktion, men køber man en brugt racercykel, kan det sagtens være, at ovennævnte “klasser” er monteret, f.eks. med færre klinger. Hold altid øje med antallet af klinger (speed), da tallet siger en del om, hvor gammel den påmonterede gear-gruppe – og dermed formentlig hele cyklen – er.

Se priser på geargrupper hos Cykelpartner.dk og Cykelexperten.dk