Cykelhistorie

Der er noget helt særligt over cykelhistorie. Få sportsgrene har som cykelsporten givet stof til myter. Historierne om de gamle mestre og deres nådesløse kampe på de stormomsuste landeveje og grusomme bjergtinder fascinerer den dag i dag og genfortælles flittigt.

Selvom mange af de store slag blev udkæmpet, før man blev født, har de sort-hvide billeder brændt sig fast på ens nethinde, som om man oplevede dem selv. Det er netop cykelsportens store styrke:

Evnen til at skabe uforglemmelige dramaer og male de billeder, der bliver en del af den kollektive hukommelse, og bliver husket, analyseret og diskuteret i årevis.

På disse sider vil vi forsøge at hylde nogle af cykelsportens største legender.

Fausto Coppi og Gino Bartali – Rivalerne

Vaskeøgte cykelhistorie-guf! De to mega-stjerner dominerede cykelsporten i 40erne og 50erne i det, der kaldes den italienske guldalder og delte en nation imellem sig. Coppi var verdensmanden, der blev hyldet i nord, mens Bartali var helten i det rurale Syditalien. I Italien var man, groft sagt, enten Coppist eller Bartalist.

Rivaliseringen mellem Fausto Coppi og Gino Bartali er legendarisk idag. Den startede i 1940, hvor den 20-årige Coppi, der ellers var ansat som hjælperytter for Bartali, tog den lyserøde førertrøje i Giro d’Italia det år og på intet tidspunkt i løbet gav den fra sig igen. De to stjerner bekrigede hinanden på landevejene i 14 år, indtil den 5 år ældre Bartali trak sig tilbage i 1954.

Anden Verdenskrig satte deres opgør på landevejene på pause. Fausto Coppi indrullerede i den italienske hær i 1943 og gjorde tjeneste i Nordafrika. Han blev taget som krigsfange af englænderne i april samme år.

Hjemme i Italien gik Bartali andre veje: han arbejdede for Modstandsbevægelsen og udnyttede, at han kunne levere beskeder og dokumenter mellem de forskellige modstandsenheder under dække af, at han var ude og træne.

Efter krigen fortsatte de to deres rivalisering ufortrødent og delte sejrene mellem sig. Bartali vandt Giroen for 3. gang i 1946 og sin anden Tour de France sejr i 1948, 10 år efter den første. I 1949 var det Coppis tur: Han vandt sit første Tour de France og Giro d’Italia det år og henviste i begge løb Bartali til andenpladsen. Derefter var magtbalancen vippet i hans retning, og Bartali måtte nøjes med sekundære placeringer i de store etapeløb derefter.

[læs mere om Coppi og Bartali]

Cykelhistorie - Coppi & Bartali på Col du Galibier

Gino Bartali (t.v) og Fausto Coppi (t.h) deler en vandflaske på vej op ad Col du Galibier i Tour de France 1952 – men hvem gav sin flaske til hvem?

VM i Landevejscykling

Verdensmesterskaberne i landevejscykling afvikles hvert år, og hvert år skrives der endnu et kapitel cykelhistorie.

VM består af et klassisk cykelløb med samlet start (linjeløb) og en enkeltstart. Begge discipliner afvikles også for kvinder samt for mænd under 23 år.

[læs mere om VM i Landevejscykling]

Forårsklassikerne

Ægte cykelhistorie-stof!

Cykelhistorien er fyldt med store slag i netop Forårsklassikerne. Disse løb har enorm prestige, både på grund deres lange historie, og fordi rytterne kan optjene mange værdifulde UCI-rangliste-point.

[læs mere om Forårsklassikerne]

Monument-klassikerne

De Fem Største én-dagscykelløb

Monument-klassikerne er de fem mest prestigefyldte én-dagsløb i løbet af en sæson. Alle fem cykelløb køres i Europa, 4 om foråret og et om efteråret.

[læs mere om Monument-klassikerne]

UCI World Tour

De cykelhold, der har ProTour-status, udgør UCIs World Tour. Se oversigt over holdene på World Touren, deres topryttere og udstyr.

[læs mere om cykelholdene på UCIs World Tour]

Anbefalinger

Bøger om cykelhistorie

Der er skrevet et hav af bøger om cykelhistorie.

Paul Fournel – Anquetil – Helt alene: En biografi på dansk om den 5-dobbelte Tour de France-vinder og indehaver af time-rekorden. Læs mere og bestil den på Bogreolen.dk

Jonas Nyrup & Rolf Sørensen – Rolf Sørensen præsenterer Tour de France: Har man hørt Rolf Sørensen i den fremragende podcast Forhjulslir, ved man, at få kan fortælle historier som ham. Det får man at smage i denne 320-sider tykke Tour de France-bog. Læs mere og bestil den på Bogreolen.dk

Lars Steen Pedersen & Bjarne Riis –  RIIS: Bjarne Riis fortæller sin egen historie, fra barndommen i Herning, over tiden som rytter og sejrene i Tour de France, til tiden som sportsdirektør for et af datidens bedste cykelhold. Læs mere og bestil den på Bogreolen.dk

Anbefalinger

Lydbøger om cykelhistorie

Er du mere til at lytte, kan vi anbefale Jakob Staalbys geniale historier fra cykelsportens historie. Her kan du bl.a. høre om Eddy Merckx’ overraskende sejr i Giro d’Italia 1968, Sean Kellys duel med Moreno Argentin i Milano-San Remo 1992 og Eros Polis sensationelle solo-ridt mod toppen af Mont Ventoux i 1996. Serien er indtalt af skuespilleren Lars Bom og er en udsøgt fornøjelse for cykel-entusiaster. Læs mere og bestil den på Bogreolen.dk

Det er også værd at nævne Tonny Vorms lydbog Om Cykling, hvor forfatteren fortæller levende og personligt om landevejscykling og sportens popularitet. Den kan købes både som bog, e-bog og lydbog. Læs mere og bestil på Bogreolen.dk