Coppi og Bartali – Rivalerne

Gennem tiden er cykelhistorien blevet præget af intense magtkampe. En af de mest legendariske rivaliseringer var mellem Fausto Coppi og Gino Bartali i 40erne og 50erne. Bartali, der var 5 år ældre end Coppi, var Italiens største navn i 1930erne, hvor han overtog den italienske cykeltrone fra den tidligere 5-dobbelte Giro-vinder og 3-dobbelte verdensmester, Alfredo Binda. Gino Bartali vandt Giro d’Italia i 1936 og 1937 og Tour de France i 1938. Ved alle tre lejligheder erobrede han tilmed bjergtrøjen.

I 1940 blev den 20-årige Fausto Coppi ansat på Bartalis hold som hjælperytter, men den rolle sprang han ud af på fornem vis i sin Giro d’Italia-debut det år. På 11. etape tog han den lyserøde førertrøje, og trods to etape-sejre senere i løbet, formåede Bartali aldrig at tage den tilbage. Det blev indledningen på en intens rivalisering, der varede, indtil Bartali trak sig tilbage i 1954, kun afbrudt af Anden Verdenskrig.

Cykelhistorie - Coppi & Bartali på Col du Galibier

Gino Bartali (t.v) og Fausto Coppi (t.h) deler en vandflaske på vej op ad Col du Galibier i Tour de France 1952 – men hvem gav sin flaske til hvem?

Under krigen

Anden Verdenskrig betød en pause for de to-hjulede dueller. Inden Coppi indrullerede i den italienske hær i 1943, nåede han at slå timerekorden i 1942 – en rekord der stod i 14 år indtil Jacques Anquetil slog den i 1956. Coppi gjorde tjeneste i Nordafrika i 1943, men han blev taget som krigsfange af englænderne i april 1943. Her sad han indtil sin frigivelse i 1945 – i øvrigt fængslet sammen med faren til et af 1990ernes store navne, Claudio Chiapucci.

Gino Bartali derimod udførte arbejde for Modstands-bevægelsen i Italien. På sin cykel iført en trøje med sit navn bragte han beskeder og dokumenter mellem de forskellige enheder i Modstandsbevægelsen. Hverken det fascistiske styre eller de tyske soldater vovede at anholde ham af frygt for befolkningens mishag. Bartali hjalp i 1943 jødiske flygtninge til De Schweiziske Alper. På sin cykel trak han en vogn med et hemmeligt rum og forklarede vagtposterne, han mødte, at vognen var et led i hans træning.

I 2010 kom det frem, at Bartali havde reddet en jødisk familie fra fascisterne ved at holde dem skjult i sin kælder under krigen.