Tour de France

Det første Tour de France blev kørt i 1903, og i over hundrede år, kun afbrudt af to verdenskrige, har løbet været afholdt årligt på de franske landeveje. Tour de France er den mest prestigefyldte af de tre store etapeløb (foran Giro d’Italia), og samtidig den konkurrence inden for cykelsporten, der giver flest point på UCI World Cup-rangliste, i det vinderen tildeles 200 verdensrangliste point. Tour de France er en af de største sportsbegivenheder i verden og følges hvert år af millioner af mennesker verden over.

Tour de Frances trøjer

For at gøre det nemmere at kende de førende ryttere i løbet iklædes disse i trøjer i særlige farver. Der er flere konkurrencer i Tour de France for at give løbet kontinuerlig spænding over alle tre uger. Sprinterne, bjergrytterne og klassementrytterne har alle deres egne roller i løbet – og alle hyldes de for lige netop det, de kan.

Den gule førertrøje

Den førende rytter i klassementet

Den samlede fører af løbet er den rytter, der har brugt kortest tid på at gennemføre etaperne. Den samlede stilling kaldes klassementet og føreren kører i den karakteristiske gule førertrøje, le maillot jeune, et mest kendte ikoner i moderne sport overhovedet. Men hvorfor er den gule trøje i Tour de France gul? Da journalisterne på avisen L’Auto, der organiserede Tour de France, i 1919 gik til løbsdirektør Henri Desgrange og beklagede sig over, at de havde svært ved at genkende løbets førende rytter i mængden og ønskede en måde at få rytteren til at skille sig ud på, blev man enige om at indføre en særlig trøje til den førende rytter. L’Auto var sponsor for løbet, og da avisen blev trykt på gult papir, valgte man den gule farve.

Fun fact: På den gule trøjes højre bryst ses Henri Desgranges initialer.

Den prikkede bjergtrøje

Bjergkonkurrencen

Bjergkonkurrencens førende rytter kører i den hvide trøje med de røde prikker, også kaldet Polka dot-trøjen. Selve bjergkonkurrencen blev indfært i 1933, men den prikkede bjergtrøje blev først indført i 1975, hvor Lucien Van Impe blev den første til at bære den til Paris. Van Impe vandt bjergkonkurrencen 6 gange, ligesom Federic Bahamontes formåede at gøre det før ham.

Begge blev dog overgået i 2004, hvor Richard Virenque (billedet) vandt sin 7. sejr i den prestigefyldte bjergkonkurrence.

Richard Virenque

Richard Virenque i den prikkede bjergtrøje i Tour de France

Den grønne pointtrøje

Sprinterkonkurrencen

Pointkonkurrencens (eller sprinterkonkurrencens) førende rytter er klædt i den grønne trøje. Der gives point til de første ryttere over målstregen på de flade etaper, og den rytter, der har samlet flest point sammen i løbet af Tour’en, vinder den grønne trøje. Denne konkurrence har været kørt siden 1953, og den mest vindende rytter af den grønne trøje er tyske Erik Zabel, der vandt pointkonkurrencen 6 gange i træk fra 1996 til 2001.

Den største rytter i Tour de France-historien?

Meningerne er mange om, hvem der er Tour’ens bedste gennem tiden

Det er altid svært at sammenligne ryttere fra forskellige perioder. Men der er nu nogle, der på hver deres måde skiller sig ud. Det er naturligvis umuligt at komme uden om Lance Armstrong, der med sine 7 Tour-sejre i træk fra 1999 til 2005 indiskutabelt har domineret løbet mest i løbet af en æra. Også selvom han siden har fået frataget sine titler pga. sine dopingindrømmelser.  Eddy Merckxs Tour de France-præstationer er meget tæt på Armstrongs. I 1969, hans første Tour, vandt “Kannibalen” simpelthen alt: Den samlede sejr, bjergkonkurrencen, pointkonkurrencen og angrebskonkurrencen. Det har ingen andre præsteret. Merckx har desuden rekorden har flest etapesejre, nemlig 34 – dog delt med Mark Cavendish – og han nåede i alt 5 Tour-sejre i sin glorværdige karriere. Også de to franskmænd, Jacques Anquetil og Bernard Hinault opnåede 5 sejre i Tour de France. Anquetil var den første til at vinde fire titler i træk, fra 1961 til 1964. Hinault er den rytter, der har vundet næstflest etaper, nemlig 28. Miguel Indurain var den første, der vandt 5 Tour-titler i træk, så ham er man også nødt til at nævne sammen med de største ryttere in Tour de France-historien.

Danskere i Tour de France

De danske rytteres præstationer i Tour de France

Kim Andersen blev i 1983 den første dansker til at iklæde sig den gule fører trøje. Han beholdt den i 6 dage det år, og i 1985 lykkedes det ham at erobre den igen og køre med den i 4 dage. Siden har Jørgen V. Pedersen, Rolf Sørensen, Bjarne Riis, Bo Hamburger, Michael Rasmussen og Jonas Vingegaard haft æren af at bære trøjen undervejs.

Bjarne Riis’ samlede klassementsejr i 1996 var indtil 2022 den største danske bedrift i Tour de France. Riis har udover sejren opnået endnu en podieplacering, nemlig tredjepladsen i 1995 efter vinderen Miguel Indurain og Alex Zülle. Også en 5. plads (1993) og en 7. plads (1997) blev det til.

Den tidligere verdensmester i Mountainbike, Michael Rasmussen, har opnået at køre til Paris i den prikkede bjergtrøje to gange, i 2004 og 2005. Han var desuden klart foran i klassementet i 2007 og stod til at vinde løbet, da han blev taget ud af løbet af sin holddirektør hos Rabobank.

I 2021 formåede Jonas Vingegaard at sikre sig den samlede andenplads efter Tadej Pogacar, og året efter lykkedes det Vingegaard at besejre Pogacar og sikre sig den historiske samlede sejr – og dermed tangere Bjarne Riis’ præstation fra 1996. Det lykkedes Vingegaard ved samme lejlighed at vinde den prikkede bjergtrøje. I 2023 gentog Vingegaard bedriften og vandt den samlede sejr med 7:29 ned til Tadej Pogacar. Jonas Vingegaards præstationer i Tour’en placerer ham indiskutabelt som den bedste dansker i Tour de France gennem tiden.

På Cykelpuls.dk kan læse mere om Tour de France

Vil du læse mere om Tour de France, vil vi anbefale bogen Rolf Sørensen præsenterer Tour de France af Jonas Nyrup & Rolf Sørensen.  Har man hørt Rolf Sørensen i den fremragende podcast Forhjulslir, ved man, at få kan fortælle historier som ham. Det får man at smage i denne 320-sider tykke Tour de France-bog.