Cykeltøj

Ingen vil nok påstå, at cykeltøj er specielt pænt. Til gengæld er det særdeles funktionelt og helt og aldeles nødvendigt, når du kører racercykel. Det skal sidde tæt til kroppen af hensyn til vindmodstanden. Og man skal ikke undervurdere, hvor meget cykeltøjet faktisk betyder for vindmodstanden, og i sidste ende hvor hurtigt man kører. Undersøgelser viser f.eks. forskelle mellem løst og stramt cykeltøj kan betyde op imod 4-5 minutter på 100 km!  Læs mere om udstyr og vindmodstand i blogindlægget Aerodynamik betyder alt.

Samtidig er det vigtigt, at cykeltøjet er af en vis kvalitet og lavet således,  at man kan komme af med sveden, så man ikke bliver kold.

Her på siden har vi samlet en lille oversigt over det vigtigste cykeltøj. Læs dog også gerne artiklen Det vigtigste cykeludstyr når du skal i gang.

Cykeltøj på nettet

Cykeltøj er oftest billigere at købe i udlandet, og hvis man kender sin størrelse, er det nemt og effektivt at hente cykeltøj på nettet.

Ofte kan det betale sig at tjekke de mange gode, brugervenlige engelske online-butikker. Man bør også kaste et blik på udvalget hos cykelbutikkerne i Danmark:  Cykelpartner.dk, FriBikeShop.dk, Pedalatleten.dk, BikeCycles.dk, og Cykelexperten.dk  er værd at tjekke ud. Producenter som Ekoï og Craft sælger deres cykeltøj direkte fra deres egne hjemmesider.

Cykelbukser

Cykelbukser er absolut ikke pæne. Men der er altså flere grunde til, at alle cykelryttere kører med dem. For det første er cykelbukser udstyret med en pude, der gør det mindre smertefuldt at sidde på de hårde sadler, som racercykler har. Derudover er giver de mindre luftmodstand.

Cykelbukser med seler – såkaldte bibs – er klart at foretrække, da de holder sig på plads under kørslen.

Cykelbukser findes i mange forskellige kvaliteter, tykkelser og mærker, og man kan få dem som shorts, som knickers (3/4-længde) og i fuld længde til de kolde efterårs- og vinterture. Læs mere om cykelbukser.

Se udvalget af cykelbukser hos:

Chainreactioncycles.com  |  Tredz.co.uk  |  BikeCycles.dk  |  FriBikeShop.dk  |   Boc24.de

Cykelbukser / Cykelshorts

Cykelbukser/Cykelshorts med seler er klart at foretrække.

Cykeltrøjer

Cykeltrøjen er en vigtig del af dit cykeltøj. En cykeltrøjes vigtigste elementer er lommerne, der sidder på ryggen for at mindske vindmodstanden. Eftersom bukserne ikke har lommer, er det vigtigt at have mulighed for at have ting med på turen.  Der findes cykeltrøjer, der også har en lomme med lynløs, der er velegnet til nøgler, Dankort o. lign. Mange foretrækker desuden trøjer med en hel lynlås foran, så man kan lufte ud på varme dage.

Det er en god idé at finde en trøje, der hverken er for lille eller for stor. Og en trøje i tydelige farver er desuden værd at overveje, hvis du kører om vinteren eller om aftenen, da du ellers kan være svær at se for bilisterne.
Læs mere om cykeltrøjer.

Se udvalget af cykeltrøjer hos:

BikeCycles.dk  |  CykelPartner.dk  |  CykelExperten.dk  |  Chainreaction.com  |  Ekoï

Cykeltrøje

God pasform og lommer er det vigtigste på en cykeltrøje.

Er du ude efter de cykeltøj, kan du med fordel kigge hos CykelExperten.dk, der har et bredt udvalg af mærker og modeller.

Baselayer/svedtrøjer – cykling

Det inderste lag cykeltøj er vigtig for komforten, da det er det lag, der sørger for at sveden transporteres væk fra kroppen i forbindelse med cykling, så man ikke begynder fryse.
Baselayer-trøjer findes i mange udformninger.

Nogle har korte ærmer, andre har lange ærmer. Nogle er nærmest en netundertrøje, der mest bruges i varmt vejr. Andre er tykkere, varmere, og minder mere om skiundertrøjer.

Det er godt at have flere varianter at vælge i mellem, så man kan have det på, der passer til vejret.

Se udvalget af baselayers/svedtrøjer hos:

FriBikeShop.dk  |  CykelPartner.dk  |  CykelExperten.dk  |  Chainreaction.com

Nike er ikke kendt for cykeltøj, men Nike baselayers er god kvalitet. Det samme er
Crafts baselayers. Franske Ekoi laver alt inden for cykeltøj – også baselayers.

Baselayer - svedtrøjer til cykling

En baselayer svedtrøje er et uundværlig stykke cykeltøj.

Hvilke mærker er gode indenfor cykeltøj?

Der er virkelig mange producenter af cykeltøj, og det kan være svært at navigere i. I mange år har de fleste kunne være enige i, at cykeltøj nok er praktisk og nødvendigt, men absolut ikke pænt. I øjeblikket vinder mere “hipster”-agtige mærker som Pas Normal og Rapha frem. De fokuserer på moderne farvevalg og design, der adskiller sig fra de “klassiske” cykeltøj-designs og forsøger at lave cykeltøj, der også er pænt.

Design og smag er naturligvis forskellig fra person til person, og vi ville formentlig hælde mest til de klassiske italienske brands som Santini og Castelli.

Og hvad med prisen? Når man først begynder at researche efter cykeltøj, opdager man hurtigt, at der er store forskelle på priserne. Som med alt andet inden for cykling gælder loven om aftagende afkast. Dobbelt så dyrt betyder ikke dobbelt så godt.

Hvilket cykeltøj er vigtigst?

Vores erfaring er, at det vigtigste cykeltøj er cykelbukserne/cykelshorts’ne og cykelskoene. Vi ville lægge 75-80% af vores samlede “beklædnings”-budget der. Baselayer og Cykeltrøje samt løse ærmer og overtrækssko ville blive tildelt 15-20%. Det mindst vigtige er sokker og handsker og ville kun få et par procenter af det samlede budget.