Udstyrsguide
Her i vores udstyrsguide kan du se en oversigt over en del af det udstyr, der kan fås til cykelinteressede. Man finder hurtigt ud af, at der findes næsten uendelige mængder af forskelligt grej. Det er dog bestemt ikke alt, der er nødvendigt.
Se eventuelt en oversigt over det vigtigste udstyr, når du skal i gang.
Står du og skal ud og købe en racercykel, kan du læse artiklen “Værd at vide når du skal købe en racercykel” eller få et hurtigt overblik over, hvor meget det koster at komme i gang med cykling.
Racercykelpedaler
Pedalerne på racercykler er forsynet med klamper, der gør det muligt at fastgøre skoen til pedalen under kørslen. Dette gør det muligt at udnytte benenes kraft i langt højere grad, da man rent faktisk kan trække pedalen bagud og op igen, efter man har skubbet den fremad og ned. Læs eventuelt vores artikel om valg af racercykelpedaler.
Racercykeldæk
Cykeldæk til racercykler fås med eller uden slange. Den umiddelbare fordel ved slangeløse (tubeless) dæk er, at man undgår den type punkteringer, der kan opstå, hvis slangen kommer i klemme i dækkets kant, hvilket kan ske på dæk med slanger. Omvendt mener mange, at slangeløse dæk har en tendens til ikke at holde ligeså godt på luften som dæk med slanger.
Et rigtig godt dæk er Continental Grand Prix 4000S. Læs vores anmeldelse her.
Dækstørrelse til racercykel
En racercykels dækstørrelse udgøres af to mål, et for hjulstørrelse, 700, og et for dækkets bredde i mm. Et dæk kan ofte fås i forskellige bredder (20, 23, 25 og 28). Den mest anvendte dækbredde er 23mm, så et standard racercykeldæk hedder 700c x 23, men 25mm racercykeldæk vinder mere og mere frem, efter man har fundet ud af, at rullemodstanden ikke er dårligere på dem.
Cykeltøj
Ikke kønt, men absolut nødvendigt – så who cares?
Man kører ikke på racercykel i hvad som helst. Læs mere om cykeltøj her.
På siden Det vigtigste udstyr når du skal i gang, kan du finde informationer om cykelsko og cykelhjelme.
Men der er også nogle former for cykelbeklædning, der ikke nødvendigvis er “must-haves”, men snarere “nice-to-have”. Dette gælder fx. løse ærmer, altså ærmer, gerne i neopren, som rulles på i koldt vejr. Fordelen ved de løse ærmer er, at man kan tage dem af og putte dem i lommen, hvis temperaturen stiger undervejs.
Cykelhandsker er også gode at have, da de ofte er forsynet med puder i håndfladerne, således at de beskytter hænderne mod stød forårsaget af bump i vejen. De kan også redde én fra en hudafskrabning eller to på hænderne, hvis man falder. Læs mere om cykelhandsker.
Overtræk til cykelskoene er gode i vådt og/eller koldt vejr. Det er ikke unormalt, at man kan fryse på tæerne på en cykeltur, da man ikke bruger tæerne så meget. Her kan overtræksskoene hjælpe. De fås også i tykt neopren eller gummi, der næsten minder om det, en dykkerdragt er lavet af. De er rigtig gode til at holde varmen om vinteren.
Læs mere om overtrækssko til cykelsko
Saddeltaske til racercykel
En saddeltaske er ikke nødvendigvis køn eller elegant, men den er ret praktisk, i det den kan holde din ekstra slange, samt eksempelvis lidt værktøj og dækjern. Undgå at købe en alt for stor taske.
Saddeltaske eller ej er jo lidt et spørgsmål om præferencer, men umiddelbart ville vi nok placere indholdet i lommerne på cykeltrøjen i stedet.
Hvis du alligevel vil gå på kompromis med stil og elegance, kan du tjekke udvalget i saddeltasker på cykelshoppen.dk.
Chamois-creme
Godt for siddekomfort
Chamois-creme (eller buksefedt) er en essentiel del af udstyret for mange racercyklister, da den hjælper med at forebygge irritation og gnidningssår under lange cykelture. Cremen påføres direkte på huden eller cykelshortsens indlæg (chamois) og reducerer friktionen mellem huden og sadlen. Dette kan mindske risikoen for ubehag, ømme områder og hudskader, der ofte opstår ved intensiv cykling. Derudover har chamois-creme ofte antibakterielle egenskaber, som hjælper med at forhindre infektioner i udsatte områder, hvilket gør det til en vigtig del af en cyklists komfort og pleje.
Chamois-creme / buksefedt kan fås i de fleste online cykelshops.
Cykelcomputer
Uundværligt for din træning og perfekt til data-freaks
En cykelcomputer er et nyttigt værktøj for både amatører og professionelle cyklister, da den giver præcise data om dine præstationer og hjælper med at optimere træningen. Den måler vigtige parametre som hastighed, distance, tid, og nogle modeller tilbyder også avancerede funktioner som GPS-navigation, kadence, wattmåling og højdeprofil. Dette gør det lettere at planlægge ruter, følge træningsmål og analysere dine resultater i detaljer. Desuden kan cykelcomputere forbedre sikkerheden ved at vise ruteforslag og advare om ændringer i terrænet.
Vi anbefaler, at du nøje overvejer dit behov, da der er store forskelle i prisen. Har du kun brug for hastighed, distance og andre små-features, kan du sagtens nøjes med at investere et par hundrede kroner. Skal du have GPS og kortfunktion og måske pulsmåler, løber det hurtigt op. Til gengæld kan du downloade ruter fra nettet og dele dine egne favoritruter med andre. Se vores oversigt over cykelruter.
Vi vil dog altid anbefale at gå efter en trådløs udgave og undgå grimme og irriterende ledninger.
Se eventuelt udvalget af cykelcomputere hos cykelshoppen.dk og FriBikeShop.dk