Anbefalinger

Hvilke racercykel-pedaler er bedst?

Hvilke racercykel-pedaler er bedst? I dag er der stort set ingen, der kører med de klassiske læderremme, når de cykler på racercykel. I dag bruger man et klampesystem inspireret af skisportens støvlebindingssystemer. Disse klampepedaler kaldes “clipless pedals” på engelsk. Der findes en række producenter, der fremstiller pedaler og klamper til racercykler.

Cykelsko, pedaler og klamper hører til noget af det vigtigste udstyr, når man skal i gang med at cykle.

Hvilke der er bedst, er oftest mest et spørgsmål om smag. Der er dog nogle enkelte ting, man kan bringe ind i sine overvejelser, når man skal vælge.

Nederst på siden finder du en oversigt over de mest gængse pedaler og klamper.

En af forskellene på racercykelpedaler og pedalsystemer til mountainbikes er, at racerpedaler og -klamper ikke er udsat for snavs og mudder på samme måde som mountainbikes. Man behøver derfor ikke nødvendigvis at gå efter klamper, der er nemme at rengøre, såsom eksempelvis Shimano SPD, Crank Brothers’ Eggbeaters og Time Atac.

I stedet kan man overveje at gå efter pedalsystemer med klamper, der er større, i det større klamper er bedre til at fordele trykket fra foden over en større flade. Pedalsystemer med større trædeflader er eksempelvis Look Keo, Time iClic og Shimano SPD SL.

Shimano SPD og SPD SL

Vær opmærksom på den store forskel på de to pedalsystemer fra Shimano

Bemærk at Shimano SPD og Shimano SPD SL er to vidt forskellige systemer. På billedet til højre ses Shimano SPD SL-klampen øverst og SPD-klampen nederst. SPD SL-klampen er større og påsættes med tre skruer.

Hvilke Shimano-pedaler er så bedst til racercykel?  SPD SL er så klart det bedste til racercykel p.g.a. den større trædeflade. Vi anbefaler, at man holder sig langt væk fra SPD-systemet. De er både besværlige at klikke i og den lille trædeflade er decideret ubehagelig at køre med. Men det er jo som altid et spørgsmål om smag.

Shimano SPD SL – rød eller gul? 

Det er samtidig værd at bemærke, at Shimano laver to slags klamper til SPD SL-systemet, nemlig en rød og gul version.

Forskellen på den røde og den gule SPD SL-klampe er, at de gule har en smule “float”, hvilke vil sige, at de tillader ens fod at dreje en smule, hvilket ens knæ har bedst af, hvis man ikke lige er Lance Armstrong og kan mestre indstillingen perfekt. Til motionister anbefaler vi den gule version af samme grund.

Shimano SPD SL klampe:

Shimano SPD SL klampe

Shimano SPD klampe:

Shimano SPD klampe

Mange tænker også over, at de gerne vil have samme pedalsystem, som spinning/body bike-maskinerne i ens fitnesscenter har. I fitnesscentre benytter man ofte pedaler, der er vendbare, således at de har ét pedalsystem på pedalens ene side og et andet pedalsystem på den anden side.

Søger du efter gode priser på racercykelpedaler og -klamper?

Se udvalget hos: CykelPartner.dkFriBikeShop.dk  |  CykelExperten.dk

Oversigt over racercykelpedaler og -klamper

Shimano SPD SL

Shimano SPD SL Findes i flere prisklasser. Ligesom hos Shimanos gear-grupper er Dura Ace den dyreste/letteste, derefter kommer Ultegra, så 105 osv.

Husk at der findes to slags SPD SL klamper – en rød og en gul. Den gule har “float” og kan derfor bevæge sig mere sidelæns, end den røde kan.

Sammenlign priser på Shimano SPD SL-pedaler hos:

CykelExperten.dk

CykelPartner.dk

FriBikeShop.dk

Pedal:

Shimano SPD SL pedal

Klampe:

Shimano SPD SL klampe

Shimano SPD

Kan ikke anbefales til racercykel!

Shimano SPD pedaler findes i flere formater, og flere andre fabrikanter fremstiller pedaler, der passer til Shimanos SPD-system, der er meget udbredt.

Det er vores anbefaling at styre uden om SPD-systemet, når det gælder racercykel. Så er det bedre at gå efter SPD SL-systemet (se ovenfor). Grunden til at vi har taget den med i denne oversigt, selvom den ikke er egnet til racercykel, er, at den p.g.a. navnet er nem at forveksle med SL-serien.

Pedal:

Shimano SPD pedal

Klampe:

Shimano SPD klampe

Look Keo

Looks nyeste pedalsystem. Klamperne er lidt mindre end på det gamle Delta-system, og de to systemer passer ikke sammen. Som på Shimano SPD SL er Look Keo-klamperne relativt brede, hvilket giver en bred trædeflade.

Sammenlign priser på Look Keo-pedaler hos:

CykelExperten.dk

CykelPartner.dk

FriBikeShop.dk

Pedal:

Look Keo pedal - racercykel

Klampe:

Look Keo klamper

Look Delta

Look Delta er Looks gamle system, der ofte stadig bruges i fitness centrenes spinning- og body bike rum. Look fremstiller ikke længere Delta-pedalerne, men klamperne kan stadig fås. Den taiwanesiske udstyrsproducent Exustar laver dog pedaler og -klamper, der er kompatible med Delta-systemet.

Sammenlign priser på Look Delta-klamper hos:

CykelExperten.dk

ChainReactionCycles.com

Pedal:

Look Delta pedal

Klampe:

Look Delta klampe

Mavic

Mavic racercykelpedaler er knap så udbredte som Look og Shimano SPD SL, men drager ligesom de to fordel af en bred klampe med trepunktsfæste. De er desværre svære at finde – selv på nettet.

Pedal:

Mavic Pedal

Klampe:

Mavic klampe

Speedplay

Speedplay er dyre, men populære. En stor fordel ved Speedplay-pedaler er, at man klikke ind på begge sider af pedalen, og derfor ikke behøver at vende den rigtigt, før man klikker ind.

Sammenlign priser på Speedplay-pedaler hos:

Tredz.co.uk 

ChainReactionCycles.com

Både CykelPartner.dk og CykelExperten.dk fører Wahoo-pedaler og -klamper, der passer til Speedplay-systemet.

Pedal:

Speedplay racercykel-klampe

Klampe:

Speedplay pedal racercykel

Time XPRO

Time fremstiller en lang række forskellige pedal-systemer, men kun to serier er udviklet til racercykel. Den ene er XPRO. Time XPRO har ligesom Shimano SPD SL, Look og Mavic en stor klampe med tre skruer. Den store klampe er god til at fordele trykket på fodsålen over en større flade. XPRO er ret dyre!

Time XPRO er kompatibel med Time iClic-klamper.

Sammenlign priser på Time XPRO-pedaler hos:

ChainReactionCycles.com

TweeksCycles.co.uk

Pedal:

Time XPRO pedal - racercykel

Klampe:

Time XPRO klampe

Time Xpresso

Times anden racer-pedal hedder Xpresso. Time Xpresso har ligesom XPRO og Shimano SPD SL, Look Keo og Mavic en stor klampe med tre skruer. Den store klampe er god til at fordele trykket på fodsålen over en større flade.

Time Xpresso er ligesom XPRO kompatibel med Time iClic-klamper.

Sammenlign priser på Time Xpresso-pedaler hos:

ChainReactionCycles.com

TweeksCycles.co.uk

Pedal:

Time Expresso pedal

Klampe:

Time XPRO klampe