Hvilken racercykel skal man vælge?
Noget af det første man skal forholde sig til, når man har besluttet sig for at kaste sig over cykling er naturligvis: Hvilken racercykel skal man vælge? At vælge den rigtige racercykel kan være en udfordring, da der er så mange muligheder på markedet. Der er dog visse faktorer, du kan overveje for at hjælpe dig med at træffe det bedste valg.
Dit budget
Først og fremmest bør du overveje dit budget. Racercykler kan variere meget i pris, og det er vigtigt at finde en cykel, der passer til din økonomi. Det kan være fristende at købe den dyreste cykel på markedet, men det er ikke altid nødvendigt for at få en god oplevelse på en racercykel. Der er masser af muligheder i forskellige prisklasser.
Derudover er der mange ting, der afgør hvad en racercykel koster: mærket, vægten, gear-gruppen og ikke mindst hjulene spiller ind på den samlede pris – og naturligvis om det er brugt eller skal købes fra ny. Læs eventuelt artiklen: Værd at vide når du skal købe en racercykel.
Din erfaring
Din erfaring som cyklist spiller også en vigtig rolle i valget af racercykel. Hvis du er en nybegynder, vil du sandsynligvis ikke have brug for den samme type cykel som en erfaren cyklist. En mere “basic” model vil sandsynligvis være tilstrækkelig for dig i begyndelsen. Men du bør alligevel være opmærksom på, at du hurtigt bliver bedre, mere erfaren og ofte også mere krævende og kræsen, jo mere du cykler og bevæger dig i cykelkredse. Hvis du VED, at racercykler er noget for dig, er det vores erfaring, at det kan svare sig at købe en lidt bedre cykel, end man egentlig havde forestillet sig – simpelthen fordi man ikke bliver så hurtigt “træt” af den. Det kan ofte være en god idé at låne en cykel et stykke tid, så man får bedre styr på, hvad man vil have.
Din kørestil
Din kørestil er en anden faktor at overveje. Hvis du planlægger at køre lange afstande, vil du måske have en mere komfortabel cykel, der er designet til langdistancekørsel. Hvis du derimod planlægger at køre hurtigt og deltage i cykelløb, vil du sandsynligvis have brug for en mere aerodynamisk cykel med en mere aggressiv kørestil. Langt de fleste fabrikanter har en eller flere modeller inden for begge typer racercykler, og det er værd at bemærke, at selvom de ramme/stel-serier, som fabrikanterne oftest klassificerer som “comfort”, og som har en anelse mere oprejst geometri, altså stadig er racercykler og stadig kræver, at man sidder foroverbøjet.
Cyklens størrelse
Det er også vigtigt at vælge den rigtige størrelse cykel. En cykel, der er for stor eller for lille, vil ikke give den samme oplevelse og kan også føre til skader. Det er bedst at få taget mål og vælge en cykel, der passer til dine mål.
Cyklens vægt
Endelig er cykelens vægt en anden faktor at overveje. Generelt er opfattelsen, at jo lettere cyklen er, jo hurtigere kan du køre. Men hvis man kører i Danmark, er aerodynamikken generelt af større betydning. Læs mere i vores blog-indlæg om Aerodynamik her.
Når man taler om vægten, skal man desuden huske på, at det er vægt+rytter, der er det afgørende. Hvorom alting er, at det som regel sådan, at en lettere cykel vil også ofte koste mere.
Hvilken racercykel skal man vælge?
Hvilken racercykel skal man købe? Her er redaktionens forslag
Vi har set lidt på, hvilken racercykel vi selv personligt ville købe. Vi har forsøgt at inddele denne sektion i forskellige budgetlag.
Nedenstående er fuldstændigt subjektive holdninger, der udelukkende afspejler vores personlige præferencer. Vi tager desuden udgangspunkt i et scenario, hvor køberen er overbevist, at han/hun vil fortsætte med at dyrke cykelsport og ikke blot vil prøve sporten er. Derfor har vi valgt at lægge mindstebudgettet på 15.000 kr.
Priserne er baseret på online research 2023.
Har man mod på at købe direkte fra en producent, kan man tjekke Canyon cykler. Her får man rigtig meget for pengene.
Hvilken racercykel skal man købe?
Budget: 15.000 kr. til 20.000 kr.
I dette prisleje ville vi gå efter et cykelmærke, der giver meget udstyr for pengene. Dvs. den bedst mulige gear-gruppe og formentlig være nødt til at acceptere et entry-level-hjulsæt, man eventuelt vil kunne opgradere på sigt. Vi vil gå udenom high-end rammer netop for at få så godt udstyr med som muligt.
Fokus:
- Rammemateriale: Carbon (kulfiber)
- Mindst en Shimano 105-geargruppe
- Gå efter et tilbud, gerne sidste års model
- Muligvis være en smule ligeglad med mærke og farve.
I dette prisleje ville vi afsøge markedet for tilbud, og eventuelt vente til sidst på sæsonen og se, om der kommer gode tilbud hos forhandlerne.
Inden for denne budgetramme er det ikke til at komme uden om Giant. Det bør være muligt at finde en Giant TCR eller en Giant Defy med minimum Shimano 105-geargruppe hos Cykelpartner.dk, Cykelexperten.dk, eller cykelshoppen.dk Man kan også tjekke, hvad de har hos Tredz.co.uk og Cyclestore.co.uk i England.
Hos Cykelpartner.dk kan man også være heldig at finde en Trek Emonda på tilbud, hvilket også er et rigtig godt bud. Hos Cykelexperten.dk kan man også nogle gange finde en Scott Addict på tilbud i denne pris-kategori, men hvis man vil have Shimano 105 gear, sniger prisen sig nok lige op over 20.000 kr.
På FriBikeShop.dk kan man se, om man kan finde en Ridley, der også vil være et godt valg, især hvis man gerne vil have en stilet og lidt mere sjælden ramme. En Ridley Phenix bør kunne fås med Shimano 105-gear og skivebremser.
Vores valg i denne priskategori ville formentlig falde på en Ridley Phenix.
Hvilken racercykel skal man købe?
Budget: 20.000 kr. til 30.000 kr.
I dette prisleje vil vi få mulighed for at gå efter de lidt dyrere rammer som f.eks. Cannondale og formentlig kunne få en Shimano Ultegra-gear-gruppe, hvis vi lægger os tæt på de 30.000 kr. Men vi kan også fortsat gå efter de prisvenlige asiasiske mærker som Giant og Merida, hvor man helt sikkert kan få en Ultegra-geargruppe og samtidig får væsentlig bedre hjul med i prisen.
Også i dette prisleje ville vi afsøge markedet for tilbud, og eventuelt vente til sidst på sæsonen.
Hos Cykelpartner.dk ville vi kigge efter tilbud på Trek Emonda med Ultegra-gear eller en Giant TCR med Ultegra-gear, sidstnævnte ville formentlig kunne fås med lækre carbonhjul.
Hos Cykelexperten.dk ville vi se efter, om vi kunne få en BMC, selvom vi så ville skulle nøjes med en Shimano 105-gear-gruppe, eller en Scott Addict, hvor vi muligvis ville kunne få en elektronisk SRAM-geargruppe i denne priskategori. Hos FriBikeShop.dk har de rigtig mange forskellige Scott-cykler i dette prisleje. På deres hjemmeside kan du også tjekke deres fine udvalg i Ridley-cykler ud.
Selvom det måske ikke er det mest eksotiske valg, ville vi se på cykelshoppen.dk, om de skulle have gode tilbud på Specialized, Cube eller Trek. Det er ikke fancy italiensk lir, men det er solidt og god kvalitet.
I dette prisleje kunne man også overveje den danske vinkel hos Jensen Cykler. Det bør kunne lade sig gøre at få en god caronramme, fine hjul og en Ultegra DI2-geargruppe til under 30.000 kr.
Hvis man har mod på det, kan man tjekke de engelske webshops. Hos TweeksCycles kan man få en fed Orbea Orca. Hos Tredz.co.uk ville vi tjekke tilbud på BMC og Cannondale. Hos Cyclestore.co.uk vill evi tjekke, om vi kunne få en Cannondale SuperSix med Ultegra-gear eller en Specialized Tarmac – som vi nok skulle være heldige for at finde med Ultegra-gear og nok snarere må nøjes med 105-gear.
I alle tilfælde er der tale om virkelig lækre racercykler, man kan få i dette prisleje.
Vores valg i denne priskategori ville formentlig falde på Cannondale SuperSix, Scott Addict, Orbea Orca eller BMC. Men under vores research stødte vi på denne Trek Emonda, som var sat ned under vores prisloft.
Hvilken racercykel skal man købe?
Budget: 30.000 kr. til 50.000 kr.
I dette prisleje kan vi begynde at “drømme” om elektroniske gear og super-lette rammer.
Også i dette prisleje ville vi afsøge markedet for tilbud, og eventuelt vente til sidst på sæsonen.
På cykelshoppen.dk ville vi tjekke tilbud på Trek, Cube, Specialized eller – for dem, der foretrækker de sjældne rammer – spanske BH Bikes.
Hos Cykelpartner.dk ville vi kigge efter tilbud på en Giant TCR Advanced Pro O med eletroniske Ultegra-gear og “højprofil” carbonhjul.
Hos Cykelexperten.dk ville vi se efter en Cannondale SuperSix med Ultegra gear og “højprofil”-hjul eller en Specialized Tarmac eller Roubaix, hvor man formentlig vil kunne få en elektronisk gear-gruppe, lækre hjul og en super-let og flot lakeret ramme.
På FriBikeShop.dk ville vi se efter en veludstyret Scott Addict eller en Scott Foil, der er virkelig lækre. I dette prisleje vil de begge kunne fås med elektroniske gear.
Hos Jensen Cykler ville vi kigge på Jensens eget brand og på deres Specialized-modeller. Også cykelshoppen.dk fører Specialized, så vi ville kigge forbi deres site også.
Igen: man har mod på det, kan man tjekke de engelske webshops. Hos Cyclestore.co.uk ville vi tjekke, om vi kunne få en Specialized Tarmac med elektroniske gear. Til denne pris bør der være monteret hjul i rigtig god kvalitet – også på en Specialized.
Scott Foil ville formentlig være vores valg i denne priskategori, da man ville kunne få en letvægts kvalitetsramme og elektroniske gear.
Hvilken racercykel skal man købe?
Hvad nu hvis der var frit valg på alle hylder?
I dette afsnit har vi valgt at sætte valget frit og spørge os selv: hvad ville vi egentlig vælge, hvis der var frit valg på alle hylder?
Vi må indrømme, at vi formentlig ville gå efter en mere sjælden og eksotisk cykelproducent, når det gjaldt valg af ramme. Af samme grund ville vi formentlig forbigå de ellers enormt lækre top-cykler fra Trek og Specialized S-Works. Vi ville formentlig hælde mere til de italienske cykelfabrikanter. Det kunne være Pinarello Dogma eller en Colnago, hvor lækkerheden er i top. Det kunne også være interessant at udforske de mindre kendte italienske “lokale” cykelbyggere, der ikke er let-tilgængelige grundet den begrænsede distribution. Det kunne være Casati, Ciocc, Dedacciai eller måske Sarto eller Scapin. Vi ville formentlig gå efter afdæmpet og subtil (Colnago) fremfor svulstig (MCippolini).
Alternativt ville vi se på fransk/amerikanske Time eller franske Look, der begge laver nogle enormt flotte rammer, eller engelske Isaac eller schweiziske Scott.
Dertil ville vi formentlig vælge en Shimano Dura Ace Di2 elektronisk gear-gruppe og et par Enve eller Lightweight-hjul.
Colnago C68 ville nok være på toppen af ønskelisten.
Time Scylon er også en rigtig lækkerbidsken.