De Tre Store Etapeløb i cykelsport

Tour de France, Vuelta a España & Giro d’Italia

I løbet af et kalenderår er der en lang række etapeløb af forskellig længde, varighed og hårdhed verden over. De tre store etapeløb inden for cykelsport kaldes Les Grand Tours. En Grand Tour er noget af det mest prestigefyldte cykelløb for en cykelrytter at vinde – ja, endda bare at deltage i. Flere cykelryttere og cykelhold planlægger deres sæson efter at få succes i et af de tre store etapeløb – og en sejr er ensbetydende med en sikker plads i historiebøgerne blandt cykelsportens største navne.

Etapeløb

Et etapeløb er et cykelløb, der er opdelt i flere enkeltstående cykelløb. Den samlede vinder er den rytter, der gennemfører alle etaper i sammenlagt kortest tid. Hver enkelt etape afvikles som et almindeligt cykelløb, og etapevinderen hyldes efter etapen ligesom den førende rytter.

Grand Tours

De tre store etapeløb i cykelsport

De tre store etapeløb, Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España, adskiller sig fra de øvrige på grund af deres længde og varighed. Over tre uger kæmper rytterne sig gennem varierende landskaber. De tre store etapeløb giver langt flere point på UCIs World Cup-rangliste end årets øvrige etapeløb Tour de France-vinderen tildeles 200 World Cup-point, mens vinderen af Giro d’Italia og Vuelta a España får 170. Til sammenligning får vinderen af et af de øvrige 11 pointgivende etapeløb (fx. Schweiz Rundt eller Paris-Nice) 100 point. Dette er naturligvis også medvirkende til, at de tre etapeløb er de mest prestigefyldte og vigtigste i løbet af en sæson.

De enkelte etaper kan desuden være enkeltstartsetaper, hvor rytterne kører en-og-og på en kortere rute end sædvanligt. Der holdes ofte også en holdtidskørsel, hvor de enkelte hold kører alene.
Holdene, der deltager, er firmahold, og de hold, der har UCI Licens, er forpligtede til at stille til start. Derudover inviteres gerne et par ekstra hold, som arrangørerne gerne vil have med. I Tour de France inviteres eksempelvis gerne 4 franske hold med – for at vise de franske farver. Holdene stiller til start med 8-9 ryttere.

Eddy Merckx - kongen af de store etapeløb

Eddy Merckx er den rytter, der har vundet flest Grand Tours, nemlig 11 i alt: 5x Tour de France, 5x Giro d’Italia og 1 Vuelta.

Konkurrencer og trøjer i et cykel-etapeløb

Den samlede konkurrence i et etapeløb kaldes Klassement’et, og at vinde den konkurrence er naturligvis det største. For at en rytter kan gøre sig håb om at vinde klassementet, skal han være stærk i både enkeltstartsdisciplinen og i bjergene, der er de to vigtigste elementer i forhold til det samlede klassement. Det er nemlig her, man potentielt kan tabe og vinde meget tid i forhold til konkurrenterne. Det er dog bestemt ikke alle hold, der råder over en såkaldt klassement-rytter. Heldigvis indgår der også en del mindre konkurrencer i løbet, udover naturligvis de enkelte etaper, så der er flere muligheder for at vælge en bestemt taktik at køre efter og konkurrere i de konkurrencer, hvor man mener at ens ryttere kan gøre en forskel.

Undervejs i et etapeløb iklædes de førende rytter i en bestemt farve trøje, der repræsenterer i de enkelte konkurrencer.

Førertrøjen

Førertrøjen i et etapeløb bæres af den rytter, der fører løbet sammenlagt – altså den rytter der har brugt mindst tid på alle etaperne samlet set. Rytterne, der normalt klarer sig godt i klassementet, er ryttere, der er stærke på enkeltstarterne, men samtidig er i stand til at komme godt over bjergene uden at sætte for  meget tid til. Det er samtidig ryttere, der er robuste nok til at klare de tre hårde uger med (næsten) daglige hårde strabadser uden at have for mange off-days. Typiske klassement-ryttere er Bernard Hinault, Laurent Fignon, Miguel Indurain, Lance Armstrong, Jan Ullrich – og naturligvis Alberto Contador. Man kunne også nævne Eddy Merckx, men han vandt jo også alt andet, han stillede op i.

Bjergtrøjen

Klatrenes konkurrence

Bjergtrøjen bæres af den rytter, der har opnået flest point på de stigninger, der indgår i bjergkonkurrencen. Det er typisk de små, lette ryttere, der dyster i bjergkonkurrencen – ryttere som Frederico Bahamontes, Lucien Van Impe,  og i nyere tid Marco Pantani, Richard Virenque og danske Michael Rasmussen.

Pointtrøjen

Sprinternes konkurrence

Pointtrøjen er sprinternes konkurrence. Pointkonkurrencen afvikles på de flade etaper, og der gives point for indlagte spurter undervejs på etapen, men der gives naturligvis langt flere point til etapevinderen. Rytterne i denne konkurrence er gerne de store, stærke sprintere, der til gengæld er aldeles chanceløse på bjergetaperne, hvor de simpelthen er for tunge til at kunne følge med de lette bjergryttere. blandt store sprinterekan nævnes Mario Cippolini, Alessandro Pettachi og Mark Cavendish.

Ungdomstrøjen

For ryttere under 26

Ungdomstrøjen bæres af klassements bedst placerede rytter under 26 år i Tour de France og under 25 i Giro d’Italia. Andy Schleck har vundet Ungdomskonkurrencerne i Tour de France 3 gange, 2008, 2009 og 2010, og i Giro d’Italia i 2008