Hvilke gear skal man vælge til en racercykel?

Skal det være Campagnolo, SRAM eller Shimano?  

Hvilke gear skal man vælge til en racercykel? Når du skal vælge, hvilke gear du skal have på din racercykel, er der flere ting, du skal være opmærksom på. For det første er det vigtigt at huske på, man ikke rigtigt kan sammenligne gear-grupperne producenterne imellem ud fra prisen.

Selvom Campagnolos top-gruppe Super Record er dyrere end SRAMs top-gruppe RED og Shimanos top-gruppe (bortset fra de elektroniske grupper) Dura Ace, er det ikke ensbetydende med, at den er bedre. Hvilke gear til racercykler, der er bedst, er i høj grad et spørgsmål om smag og behag.

Læs mere: Hvad består en gear-gruppe af?

Elektroniske gear?

Alle tre fabrikanter elektroniske varianter deres dyreste gear-grupper. Et elektronisk gearskiftesystem gør det muligt for ryttere at skifte med elektroniske kontakter i stedet for at bruge konventionelle kontrolhåndtag og mekaniske kabler. Kontakterne er forbundet med ledning eller trådløst til en batteripakke og til en lille elektrisk motor, der driver skifteren og skifter kæden fra tandhjul til tandhjul. Et elektronisk system kan skifte gear hurtigere, og fordi systemet ikke bruger Bowden-kabler og kan kalibrere sig selv, kræver det ofte mindre vedligeholdelse.

Hvilket gear-mærke skal man vælge til en racercykel?

Der er forskel i måden, man skifter gear på, og de tre markedsledende producenter har faktisk hvert deres system. Hvilke gear man skal vælge til en racercykel afhænger af ens egne præferencer.  Først skal man således helst prøve alle tre producenters systemer og se, hvilke type af gearskifte man bedst kan lide. Derfor er gear-skifterne (grebene) vigtige – også fordi man for det meste hviler hænderne netop på gear-grebene, når man kører racercykel. Derfor er det også relevant, hvordan de føles.

Campagnolo gear

Klassisk italiensk

Med Campagnolos system skifter man til tungere gear på en lille pal ved tommelfingeren. Netop det, at man skifter ved tommelfingeren KAN være en udfordring, hvis man har hænderne nede i bøjlerne og gerne vil skifte til tungere gear – f.eks. i en sprint. Det er en god idé at prøve dem, inden man vælger Campagnolo.

Man skifter til lettere gear ved at skubbe en pal under bremsegrebet indad.

Campagnolos gear er kendte for at være meget stærke og holdbare, men dyre i reservedele.

Campagnolo Super Record skiftegreb (Hvilke gear skal man vælge til racercykel)?

Shimano gear

Japansk effektivitet

Med Shimanos system skifter man til tungere gear ved at klikke en pal under bremsegrebet indad. Man skifter til lettere gear ved at skubbe samme pal OG selve bremsegrebet indad. Shimano laver udover de almindelige gear-grupper også to elektroniske gear-serier med betegnelsen Di2. Både top-gruppen Dura Ace, og de meget populære Ultegra- og 105-grupper fås i en elektronisk Di2-udgave, der i alle tilfælde er noget dyrere.

Shimano gear

SRAM gear

Double-Tap

Med SRAMs system skifter man gear på samme pal (der også sidder bag bremsegrebet) ved at klikke én eller to gange, alt efter om man skal geare op eller geare ned. Det kræver naturligvis lidt tilvænning, hvis man er vant til Campagnolos eller Shimanos systemer.

Som hos Shimano har alle de tre dyreste gear-grupper hos SRAM en elektronisk udgave.

Gear-gruppe-elementer: Skiftegreb (STI greb)

Hvor kan man købe hele gear-grupper? Se priser på geargrupper hos Cykelpartner.dk og Cykelexperten.dk