Koga cykler

Koga blev grundlagt i Heerenveen i Holland i 1974. Manden bag var Andries Gaastra, der forlod en stilling som Sales Manager hos Batavus, efter hans far Gerrit Gaastra solgte Batavus. Andries Gaastra navngav sit nye cykelbrand efter de to første bogstaver i henholdsvis hans kones og hans eget efternavn.

Gaastra besluttede at importere Shimano-dele og derigennem fik han kontakt til en række japanske cykelfabrikanter. En af dem var Miyata, der havde fremstillet cykelrammer siden 1892. De to selskaber indgik et samarbejde, hvor Miyata stod for produktionen af Koga cykler. Brandet fik navnet Koga Miyata, og samarbejdet varede frem til 2010, hvorefter Koga cykler blev brandet, som de er i dag.

I 1976 lancerede Koga Miyata deres første racercykel-model, en japansk bygget stålramme naturligvis monteret med Shimano-gear. I 1981 blev Koga Miyata sponsor for cykelholdet Capri Sonne, der havde flere store stjerner, herunder Peter Winnen, Walter Godefrot og ikke mindst Marc Demeyer – som mange danskere måske husker som den overraskende vinder af Paris Roubaix i 1976, foreviget i Jørgen Leths film En forårsdag i Helvede.

Det store gennembrud for Koga Miyata kom også i 1981, hvor hollandske Peter Winnen på en Koga Miyata cykel sejrede på Alpe d’Huez på 19. etape af Tour de France.

Koga cykler

En Koga Kimera Ultegra fås for ca. 22.000 kr.

Koga cykler – racermodeller

Koga racercykler findes i to overordnede modeller, nemlig konkurrence-modellen Kimera (billedet øverst), og Solacio, der har mere fokus på komfort. Kimera fandtes frem til 2013 derudover også i to aluminiums-udgaver, 6069 og 6061.

Den letteste Kimera-model vejer 7,2 kg, mens den letteste Solacio vejer 8 kg. Off-the-shelf-topmodellen er Kimera Road Premium fås for ca. 22.000 kr. med Shimano Ultegra gear-gruppe og Shimano Ultegra hjul.

Koga cykler håndbygges på fabrikken i Heerenveen, og det er muligt at sammensætte sin egen racercykel via Kogas hjemmeside. Ved hjælp af applikationen på hjemmesiden vælger man selv ramme, gear-gruppe, hjul, saddel, styr, og diverse andre dele. Koga cykler kan også købes i Tyskland, bl.a. hos hos Raddiscount.de.