Review

Anmeldelse: SIDI Kaos cykelsko

SIDI Kaos er blot en af mange modeller af SIDI cykelsko. Vi har prøvekørt skoen og giver en anmeldelse af SIDI Kaos-cykelskoen her. Men først lidt om SIDI.

SIDI Kaos cykelsko

Italienske SIDI er en af de mest kendte producenter af cykelsko. Virksomheden blev grundlagt i 1960 af Dino Signori (hvis initialer udgør navnet), men det var først i 1970erne, at SIDI begyndte at fremstille cykelsko og motorcykelsko. Siden har SIDI vokset sig store og er i dag en af de absolut førende cykelsko-fabrikanter i verden, og store ryttere som Chris Froome, Rigoberto Uran, Michal Kwiatkowski og Filippo Pozzato har kørt med SIDI cykelsko. Derudover sponsorerer SIDI flere World Tour-hold.

SIDI Kaos er blot en af mange af SIDIs modeller af racercykelsko. Generelt ligger SIDI cykelsko i den mellem til dyre ende, hvor de billigste koster omkring 800 kr., og de dyreste når op over 3000 kr. SIDI Kaos ligger på mellem 1500 og 2000 kr. og er således, hvad man kan betegne som en mid-range cykelsko.

SIDI Kaos fås i fem farvekombinationer:

  • sort
  • hvid
  • hvid/orange
  • grøn
  • gul

Sålen er i carbon, hvilket giver mere stivhed end en nylon-sål, hvilket har betydning for kraftoverførslen – ligesom stivheden i en ramme har det. SIDI er generelt kendte for deres stive såler. I følge producenten er sålen 100% vandtæt, hvilket burde give skoen en lang holdbarhed og mindske risikoen for, at vejr og brug svækker sålens struktur. For at vi kan bekræfte dette, må skoen have en del flere kilometre i brug.

Sidi Kaos cykelsko

Noget af det, der adskiller SIDI Kaos fra f.eks. den knap så dyre SIDI Logo, er spændesystemet. Hvor Logo-modellen er udstyret med tre velcro-straps, har SIDI Kaos-skoen SIDIs ret avancerede spændesystem. Spændesystemet består af to dele; forrest et snore-system, der strammer henover foden ved hjælp af en drejeskive, og højest på foden en blød “flap” (som SIDI kalder “EVA Pad”), der finjusteres med et kliksystem. Mavic bruger et lignende system på nogle af deres modeller, men hos franskmændene justeres flappen med en drejeskive. Hos SIDI kan flappen justeres på begge sider af foden, så man kan få den placeret helt rigtigt på foden.

Når først man har grejet, hvordan spændesystemet virker, er det utrolig nemt at komme ned i skoen, og man føler virkelig, at foden sidder godt fast. Men det bedste ved systemet er, at man kan finjustere, mens man er på cyklen, i det kliksystemet kan strammes og løsnes i meget små intervaller uden at fjerne skoen/foden fra klampen.

Hælen er forstærket med hård plastik, der forhindrer hælen i at “svuppe”, og som yder beskyttelse i tilfælde af styrt.

SIDI Kaos – vær opmærksom på størrelsen!

Pasformen på SIDI Kaos er god, men man skal være meget opmærksom på, hvilken størrelse man vælger, hvis man bestiller dem på nettet. Som hos andre italienske cykelsko-fabrikanter, f.eks. Diadora, er størrelserne ret små. Det anbefales at gå 1 til 1 1/2 størrelse op i forhold til den størrelse fodtøj, man normalt bruger. Det kan derfor være en god idé at sikre sig, at webshoppen har en god bytte/returnerings-politik, inden man bestiller.

SIDI Kaos er en rigtig god cykelsko, hvor især spændesystemet skal fremhæves. Det er markant bedre end velcro, og den store flap, der sørger for, at foden sidder behageligt fast, fungerer upåklageligt. Som nævnt kræver systemet en smule tilvænning, og især snoresystemet er man nok nødt til at lege lidt med, før det sidder helt som det skal. En bekymring kunne være, at skoen ikke har megen ventilation foran. På varme dage kan det tænkes, at den vil føles varm.

En cykelsko med udskiftelige dele

SIDI Kaos-skoens dele kan udskiftes, hvis de bliver slidte. Det gælder både mikro-delene i spændesystemet og hælen, der er i polyurethan og forhindrer, at carbon-sålen slides, når man går med skoen på hårde underlag.

SIDI Kaos kan anvendes med både Look Keo og Shimano SPD SL pedaler og klamper. Man kan også bruge Speedplay-pedaler, men det kræver en adabter, som i reglen følger med, når man køber Speedplay-pedaler. Læs mere om racerpedaler her.

Hvor kan man købe SIDI cykelsko?

SIDI-cykelsko kan fås i udvalgte online cykelbutikker.

Se udvalg og priser hos: ChainReactionCycles.co.uk ProBikeKit.co.uk