Hvem er favoritterne i Tour de France 2014?

Hvem er favoritterne i Tour de France 2014? Hvert år når juni går på hæld, og starten på en af verdens største årlige sportsbegivenheder nærmer sig, rejser spørgsmålene sig. Hvem vinder i år? Hvem overrasker os alle, og hvem skuffer? Vi har kigget lidt i krystalkuglen og giver et par bud på, hvem der vil dominere klassementet i 2014-udgaven af Tour de France.

De store favoritter i Tour de France 2014

Chris Froome

Vinderen af Tour’en i 2013, englænderen Chris Froome, kommer naturligvis til starten i Leeds den 5. juli som storfavorit. Hans kørsel i 2013-udgaven af løbet varslede en ny æra med en altdominerende skikkelse i front til at præge løbet i mange år frem. Over fire minutter var han bedre end nummer to, Nairo Quintana, og undervejs vandt han tre etaper. Han var stærk i bjergene og urørlig på enkeltstarterne, og der var egentlig ikke meget spænding i løbet det år.

I år har Froome vundet Tour of Oman tidligere på året, og selvom en skade tvang ham ud af Tirreno-Adriatico, og han senere tabte terræn i den sidste weekend i Critérium du Dauphiné, fremstår Froome stadig som det bedste bud blandt favoritterne i Tour de France 2014.

Chris Froome og resten af Sky-mandskabet kører på Pinarello cykler.

Alberto Contador

Saxo Bank Tinkoffs spanske kaptajn har haft et aldeles forrygende forår og ser ud til at komme til Touren i langt bedre forfatning end sidste år, hvor han ikke formåede at true Chris Froome, endsige komme på podiet. I år virker han anderledes klar, og han kommer med selvtillid i bagagen efter to etapesejre og det samlede klassement i Tirreno-Adriatico. Men ikke desto mindre er det værd at bemærke, at han altså kørte fra Chris Froome i Critérium du Dauphiné, selvom han måtte afgive den samlede sejr til Andrew Talansky på sidste etape. Det må have rystet Froome en smule at se Contador køre væk, men man bør også notere sig, at Froome faktisk førte løbet indtil den afsluttende weekend, hvor han styrtede. Var han hæmmet af styrtet, eller var han bare ikke så stærk som spanieren dér? Det kan vi kun gisne om.

Imod Contadors chancer tæller det dog, at Saxo-holdet må undvære den stærke løjtnant Roman Kreuziger, der var i topform i 2013-udgaven, og måske kunne have haft en outsiderrolle i år. Contador har dog stadig Nicholas Roche ved sin side, og ireren kan forhåbentlig sidde med et godt stykke, når det går op ad.

Alberto Contador og Saxo Bank Tinkoff holdet har Specialized som cykelsponsor.

Vincenzo Nibali

Italienske Vincenzo Nibali har siden sin tredjeplads efter Bradley Wiggins og Chris Froome i Tour de France 2012 været anset blandt favoritterne i de store etapeløb. I 2013 var en suveræn i Giro d’ Italia og blev kun lige slået af Chris Horner i Vueltaen. I dette forår har Nibali dog endnu ikke imponeret på sin Specialized racer, og er han skidt kørende i Tour’en, kan det give friere tøjler til det danske klassementhåb, Jacob Fuglsang. Men mon ikke Nibali har timet formen netop i mod at være blandt favoritterne i Tour de France 2014? Han er stærk, når det går opad, og han er bestemt en, man må regne med, når rytterne efter den første uges fladere etaper går ind i den anden uge af løbet.

Outsiderne

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde fra det spanske Movistar-hold nævnes altid som aspirant til en af podiepladserne i de store etapeløb. Hans rekordliste er imponerende, og han har gjort det godt som etapeløbsrytter i de mindre etapeløb, med bl.a. sejre i Critérium du Dauphiné og Catalunien Rundt. Han har dog også været med fremme i flere udgaver af de store etapeløb. men det har primært været på hjemmebane i Vuelta a Espana, hvor det er blevet til to 2. pladser, 2 tredjepladser udover naturligvis den samlede sejr i 2009. I Tour de France har han i glimt vist sin klasse med 4 etapesejre, men hans bedste resultat er stadig femtepladsen helt tilbage fra 2007. Sidste år blev han nummer 8 og måtte erkende, at holdkammeraten Nairo Quintana var stærkere i bjergene. I år er Quintana i midlertid ikke med, så Movistar kører formentlig udelukkende for at bringe den 34-årige Valverde på podiet. Med sig har han stærke hjælperyttere som Sylwester Szmyd og Beñat Intxausti.

Valverde og Movistar-holdet kører på cykler fra tyske Canyon.

Rui Costa

Portugiseren Rui Costa bliver frontmand for Lambre-Merida i dette års udgave af Tour’en. Og det skal blive spændende at se, om den 27-årige regerende verdensmester kan folde sig helt ud over et tre uger langt etapeløb. I 2013 vandt han to etaper men sluttede langt nede i det samlede klassement. Han har dog vist, at han kan køre etapeløb. Han har vundet Schweiz Rundt de seneste tre år, og han blev nummer to i dette års udgave af Paris-Nice efter Carlos Betancur, i et løb hvor flere af bjergtoppene er de samme som i Tour’en. Så Rui Costa må regnes som en af outsiderne i dette års løb.

Rui Costa og hans holdkammerater på Lambre-Merida kører på Merida cykler.

Hvilke cykler kører de på i Tour de France?

Tour de France er altid et kæmpe udstillingsvindue for cykelproducenterne, og der er vel næppe en bedre reklamesøjle for de mange mærker inden for racercykler end verdens største cykelløb. Få et overblik over det udstyr, som de professionelle cykelhold benytter her.