Vuelta a España 2023 – favoritterne

Hvem vinder Vuelta a España 2023?

Da Jonas Vingegaard meldte sin ankomst til årets udgave af Vuelta a España, var ekspertene nødt til at genoverveje deres bud på podiepladserne. 

Nu er det ikke længere bare en duel mellem Primoz Roglic og Remco Evenepoel. Og selvom Vingegaard formentlig ikke vil være i samme form som i årets Tour de France, kommer han ikke uden om at blive regnet blandt favoritterne – selv hvis han skal dele kaptajn-rollen med Roglic.

Tadej Pogacar stiller ikke til start i Vuelta a Espana 2023, så Roglic og Vingegaard ligner umiddelbart de største favoritter. Vingegaards evner som etaperytter er indiskutable, og Primoz Roglic har vist, at han kan køre klassement i de tre store etapeløb inden for cykelsport. Han har både rutinen og formen: 3 gange samlet sejr i Vueltaen i træk (2019-2021) og den samlede sejr i Giro d’ Italia i foråret. Hvis Jonas Vingegaard vælger at køre for Roglic, bliver sloveneren svær at hamle op med. 

Blandt udfordrerne står Remco Evenepoel forrest i rækken. Belgieren vandt løbet samlet sidste år og har kørt strålende i foråret med sejre i Liège–Bastogne–Liège og Clásica de San Sebastián. I Giro’en i år vandt han to enkeltstarter og han er en dugfrisk vinder i VM i enkeltstart i år, så den disciplin mestrer han også – så er han forsvarende mester i Vuelta’en som følge af sejren i 2022. 

Uden Pogacar på holdkortet i Vuelta España 2023 er presset lettet fra hans hold UAE Emirates. Men de stiller alligevel med to stærke, unge ryttere, nemlig Juan Ayuso på 20 år og João Almeida på 25. Og man kan godt tillade sig at have forventninger til de to. Spanske Juan Ayuso har hjemmebanefordel, og han har vist sig holdbar over tre uger med sin tredjeplads i Vuelta’en sidste år. I år gjorde han sig fint bemærket i Schweiz Rundt, hvor han blev samlet nummer to og vandt to etaper undervejs, bl.a. Enkeltstarten på 8. etape. 

Ayusos holdkammerat, João Almeida, Portugal, har også vist holdbarhed til Grand Tours – en femteplads i Vuelta’en sidste år og top-10 placeringer i Giro’en i både 2020 og 2021. Bookmakerne regner dog ikke Almeidas chancer så store som Ayusos, men måske de to kan drage fordel af, at de andre favoritter er nødt til at holde øje med dem begge.

Ineos Grenadiers sætter deres lid til veteranen Geraint Thomas, der har kørt Grand Tours et utal af gange og er endt på podiet 4 gange, èn samlet Tour-sejr (2018), nummer 2 i 2019 og nummer 3 i 2022. I år blev han nummer to samlet i Giro’en efter Roglic, så man skal ikke blive overrasket, hvis waliseren kan blande sig igen.

Også kan man ikke afskrive klasseryttere som Enric Mas og Richard Carapaz, der begge har opnået podiepladser i Grand Tours – og begge måtte udgå i Tour de France i år. De vil være meget opsatte på revanche i Vuelta a España 2023.