Tour de France 2023: Hvem er favoritterne?

Siden Tour de France 2022 sluttede med Jonas Vingegaards flotte samlede sejr, har alle set frem til 2023s udgave af verdens største cykelløb i forventning om, at løbet igen skulle afgøres mellem tidens to bedste etabeløbsryttere: Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard. Og der er da heller ikke nogen tvivl om, at de to er meget klare favoritter. I følge bookmakerne ligger de side om side, når det gælder favoritværdigheden, og der er langt ned til de næste.

Udfordringen ved at skulle vurdere deres nuværende styrkeforhold ligger i, at Pogacar først for nylig er vendt tilbage fra sin skade, og de to har ikke været i direkte duel siden Paris-Nice i marts. Her var Pogacar klart bedre end Vingegaard, og hans tre sejre i forårsklassikerne Flandern Rundt, Amstel Gold Race og Fleche Wallone vidnede om et helt vanvittigt niveau. Nogle mente, at Pogacar ville toppe for tidligt, men nu har han holdt et par måneders ufrivilligt pause og spørgsmålet er, hvordan Pogacars form er her op til Tour-starten. Vingegaard viste flot kørsel i Critérium du Dauphiné, som han vandt foran Adam Yates og Ben O’Connor, så hans form virker god.

Ser man på de to kaptajners hold, ligner det dog en lille fordel til Pogacar. Han har meget stærke hjælpere i bjergene, hvor det må forventes at Rafal Majka, Marc Soler og Adam Yates kan sidde med langt hen ad vejen, når det for alvor bliver stejlt. På Jumbo-Visma må Jonas Vingegaard sætte sin lid til Wilco Kelderman og især Sepp Kuss på de stejle stigninger. Fraværet af Primoz Roglic på Jonas Vingegaards Jumbo-Visma hold kan ses både som en fordel og en ulempe. Til Jonas Vingegaards fordel er det naturligvis, at der ikke i år er nogen som helst tvivl om, hvem der skal køres for i klassementet. Men omvendt betyder fraværet af Roglic, at Pogacar har én stærk konkurrent mindre at holde øje med.

Det er enormt svært at sige, hvem der står bedst i år. Pogacar kender Vingegaard bedre nu og ved, hvad han kan forvente af danskerens stærke Jumbo-Visma hold. Han vil næppe lade sig overraske i år. Spørgsmålet for Vingegaard er, om han vil vokse af favoritrollen, eller om den vil tynge ham. Han kommer ind til Touren 2023 vel vidende, at han har rutinen og ved, at han har det, der skal til for at vinde.

Hvem kan drille de to? Bookmakerne peger hovedsagligt på australieren Jai Hindley, der har vist, at han kan vinde en Grand Tour (Giro d’Italia 2022), men han er debutant i Tour de France, og der er stadigvæk forskel på Touren og de andre etapeløb. Hindley var dog stærk i Critérium du Dauphiné, så han kunne være et godt bud på en top-5-placering. Et andet godt bud på en top-5 er hjemmebane-favoritten David Gaudu fra Groupama-FDJ. Han blev nummer 4 sidste år og slog Vingegaard i Paris-Nice i år. Han imponerede dog ikke i Dauphiné, hvor det kun blev til en 30. plads, så formkurven virker ikke rigtig til at pege den rigtige vej. Enric Mas fra Movistar har med sine rutine og sine evner i bjergene længe lignet en mulig konkurrent til Vingegaard og Pogacar, men udtrykket fra Dauphiné så ikke lovende ud. Vi regner dog med Mas i top 10. Og hvad med Mattias Skjelmose? Med sin sejr i Schweiz Rundt er han hoppet op blandt dem, man kan regne med i top-10. Han viste også klassen i Fleche Wallone, hvor han kom i mål på en anden plads – efter Pogacar men i samme tid. Om Skjelmose kan nå podiet allerede i år er nok lidt optimistisk, også i lyset af at hans holdkammerat på det stærke Trek Segafredo-hold Giulio Ciccone sagtens kunne tænkes at ville gå efter klassementet, og spørgsmålet er i så fald, hvem holdet vil satse på.