Tour de France 2015 – hvem er favoritterne?

Tour de France 2015 nærmer sig med hastige skridt, og vi har forsøgt at kigge i krystalkuglen. Hvem står øverst på podiet i Paris, når Tour de France 2015 slutter den 26. juli? Meget tyder på, at vinderen skal findes blandt disse fire store navne:

Vincenzo Nibali (Astana)

Tour-vinderen fra 2014 er naturligvis blandt favoritterne i 2015-udgaven af Tour de France. Nibali var suveræn i 2014-tour’en, men hans flotte gule trøje vil nok altid være plettet af fraværet af Nairo Quintana, og af at både Chris Froome og Alberto Contador måtte udgå. Og Nibali er ikke umiddelbart den største favorit, hvilket nok skyldes, at han ikke rigtig har sat
de andre store til vægs, når de har været i topform.

I foråret har han ikke lavet nævneværdige ting, og en kombination af de to ting får mange til at tro mere på de andre i favoritkvartetten. Man skal dog huske på, at Nibali heller ikke havde gjort væsen af sig i 2014, før han ankom til Tour’en. På den måde ligner hans sæsonforberedelse i år til at min de om forrige år. Desuden skal man huske på, at Nibali altså hører til i den ret eksklusive klub af ryttere, der har vundet alle tre Grand Tours. Det vidner om en vis rutine i at præstere over 3 lange uger. Læg dertil at ruten i år kun byder på én enkeltstart, endda kun på små 14 km, og enkeltstart er ikke Nibalis største styrke.

Ruten i 2015 har mange bjerge, og Nibali kan bestemt godt køre opad. Desuden har han på Astana-holdet flere hjælperyttere, der er stærke i bjergene, og som kan hjælpe ham. Ryttere som Fabio Aru, Mikel Landa og Michele Scarponi, for ikke at tale om Jakob Fuglsang, kan få stor betydning for Vincenzo Nibali. Nibali er desuden blandt feltets bedste på nedkørslerne, og sidste år viste han stor styrke på brostenene – en disciplin han og resten af feltet kommmer til at teste hinanden i igen i Tour de France 2015.

Alberto Contador (Tinkoff Saxo Bank)

Med pragtpræstationen i Vuelta’en i 2014 satte Contador sig igen på tronen som de seneste års bedste etapeløbsrytter. Ligesom Nibali har han prøvet alle vinde alle tre Grand Tours, og selvom han ikke længere kører så suveræn en enkeltstart som for et par år siden, er han stadig blandt de absolut bedste, når det for alvor går opad. Hans 2015 sæson har budt på fremragende kørsel, eksempliceret ved sejren i Giro d’Italia, men det store spørgsmål i forhold til Contadors Tour-chancer er vel, om har kræfterne i behold til endnu et 3-ugers løb så tæt på strabadserne i Giro’en. Meget hænger formentlig også på, om hans primære støtter når tingene spidser til, Rafal Majka og Michael Rogers, kan følge med favoritfeltet og hjælpe ham. Her bliver det også spændende, om Roman Kreuziger overhovedet for lov til at komme med, og om veteranen Ivan Basso udtages til Tour-holdet og har benene til at bidrage. Alberto Contador kommer ikke til Tour’en som den allerstørste favorit, men han bør være i stand til at levere et top-resultat – hvis benene holder.

Nairo Quintana (Movistar)

Den lille colombianer fravalgte selv Tour de France 2014 for at fokusere på Giro’en (som han vandt) og Vueltaen, hvor han så ud til at kunne gentage Giro-succes’en, indtil han styrtede på enkeltstarten på 10. etape, og måtte ud gå efter endnu et styrt dagen efter. 2015 er året, hvor Quintana lægger alle sine æg i én kurv: Tour de France. Og den bjergrige rute næsten blottet for enkeltstartskilometre ligger perfekt til den lille klatrer. Han har forberedt sig grundigt i sit hjemland med det ene fokus at sætte de andre stor-favoritter, når feltet rammer bjergene. Til at hjælpe sig har han kompetente bjergryttere som franskmanden John Gadret og colombianeren Winner Anacona.

I Tour de France 2015 vil de få enkeltstartkilometre betyde, at holdtidskørslen på 9. etape kan få stor betydning. Movistar har også et rigtig godt hold i den disciplin, og det er bestemt muligt, at de kan begrænse tidstabet i forhold til f.eks. Chris Froome og Sky.

Chris Froome (Sky)

I Tour de France 2013 var der ingen, der var i nærheden af Chris Froome. Siden da er han dog den eneste af favorit-kvartetten, der ikke har vundet en Grand Tour, selvom han kun blev slået med 1 minut og 10 sekunder af Alberto Contador i Vuelta’en i 2014 og måtte nøjes med andenpladsen i det løb for anden gang i karrieren. Han virker i den grad klar til Tour de France 2015. Hans kørsel i Critérium du Dauphiné, hvor han sluttede med at vinde løbets sidste to etaper, vidner om, at han har timet sin form perfekt. Det er værd at nævne, at han også vandt Critérium du Dauphiné i 2013, kort før sin Tour-sejr det år.

Det store spørgsmål er, om Froome kan tage tilstrækkelig med tid fra folk som Contador og Quintana på den korte enkeltstart og på den 28 km lange holdtidskørsel. Selvom Froome kører godt opad, kan han næppe følge især en Quintana i topform hele vejen, når det går opad. Med en hel håndfuld etaper, der slutter på toppen, kommer bjergbenene til at betyde noget. Men Froome kan altså godt køre opad, og med Critérium du Dauphiné i baghovedet, et stærkt Sky-hold i rykken, og en stor portion Grand Tour-erfaring ligner han umiddelbart den største favorit.

Outsiderne

Lige under firkløveret Froome, Quintana, Contador og Nibali ligger en håndfuld ryttere, som favoritterne er nødt til at holde øje med. Thibaut Pinot og Romain Bardet udgør de store franske håb om en ny tour-konge. Pinots tredjeplads fra sidste år lover godt, men det bliver næppe 2015, hvor det bliver fransk hjemmesejr – med mindre historien om favorit-styrt gentager sig i år. Dertil er Pinot og Bardet endnu et stykke vej fra de allerbedste.

Den spanske veteran Joaquim Rodriguez har netop rundet de 36 år, men han beviste med sin sejr i
Baskerlandet Rundt i foråret, at han stadig kan vinde cykelløb. I de tre helt store etapeløb har det dog hidtil kun været lige ved og næsten: En andenplads i Giro’en i 2012 og en tredjeplads i Vueltaen samme år blev fulgt op af en tredjeplads i Tour de France 2013 efter Froome og Quintana.

Rodriguez er stærk, når det går opad, og han er bestemt ikke uden muligheder i 2015-udgaven af Tour de France. Hans resultater i de store etapeløb de seneste år lover godt, og han har valgt at fokusere på Tour’en i år. De mange bjerge i årets tour passer ham formentlig rigtig godt. Men spørgsmålet er, om hans hold Katusha er stærkt nok til at yde ham den fornødne støtte. Er de eksempelvis stærke nok på holdtidskørslen? Samtidig skal man huske på, at Katusha råder over en af favoritterne til den grønne pointtrøje i nordmanden Alexander Kristoff, og vil man have den trøje med hjem på Kristoffs skuldre, er man nødt til at have folk med til at hjælpe ham. Kortene skal i hvert fald blandes godt, hvis Katusha skal få succes i både pointkonkurrencen og klassementet.

Umiddelbart lægger det op til et af de mest åbne Tour-løb i de senere år. Vi glæder os i hvert fald!