Kranksæt

Et kranksæt indgår i en gear-gruppe og består af en eller flere klinger og to pedalarme. Kranksættet er vigtigt, da dets opgave er at overføre kraften fra pedaltrådene til cyklen med mindst muligt “kraftspild”.

De store engelske cykelforretninger på nettet har alle et stort udvalg i kranksæt, og der er ofte penge at spare.

Se udvalget af kranksæt hos Cykelexperten.dk |  Cykelpartner.dk

Standard kranksæt

Med to klinger

Når man taler om specifikationerne på et kranksæt, refererer man til antallet af tænderne på de klingerne.

Et Standard kranksæt har to klinger, og oftest er der 52 eller 53 tænder på den store klinge og 39 tænder på den mindste klinge og. Derfor fx. betegnelsen “53/39”.

På kassetten bruges ofte klinger (i dag mest 10 eller 11 stk) med op til 25 tænder på den største klinge og 12 tænder på den mindste, derfor betegnelsen “25/12”.

Gear-gruppe-elementer: Kranksæt

Standard kranksæt med to klinger

Hvis du er på udkig efter en ny eller brugt racercykel, er det en god idé at spørge ind til netop kranksættet. Og ikke blot fabrikatet men også modellen. Der kan være store prisforskelle! Et Shimano Ultegra kranksæt koster eksempelvis 600 til 700 kr. mere end et Shimano 105 kranksæt.

Compact kranksæt

Compact kranksæt blev opfundet af cykeldelfabrikanten FSA. Idéen er, at man monterer en klinge med færre tænder. Den mest udbredte kombination er 50/34, altså færre tænder på begge klinger sammenlignet med et standard kranksæt. De færre tænder gør det muligt at køre op ad bakke med en højere kadence end med et standard kranksæt, og således have friskere ben når man når toppen. Til gengæld skal man træde med højere kadence end med et standard kranksæt for at nå den samme fart, hvis man bruger samme kassette, fx. 25/12. I praksis løser man dette ved at sætte fx en klinge med 11 tænder på kassetten i stedet for 12-tænder-klingen.

Er et compact kranksæt en fordel?

Det kommer an på flere ting. Hvis man kører i nogenlunde fladt eller let-bakket terræn kan begge typer kranksæt være anvendelige, såfremt man tilpasser med det rette kassetter. Hvis man er en stærk rytter, vil man altid have mulighed for at have større topgear end med et compact kranksæt på grund af de større klingestørrelser. Omvendt vil compact kranksættet altid have gear, der er lettere at træde, til rådighed. Derfor vil en rytter altid have mulighed for at klatre over en stejlere stigning med et compact kranksæt end med et standard kranksæt. Så skal du på Alpetur, kunne et compact kranksæt være en god idé.

Compact kranksæt

Triple kranksæt

Med tre klinger

Siden compact kranksæt har vundet indpas, er triple (eller trippel) kranksæt blevet mere sjældne. De fleste vil opleve, at et compact kranksæt er tilstrækkeligt under de fleste forhold. Triple kranksæt kommer oftest med 53/39/30-klinger, og de kan naturligvis tilbyde et bredere spektrum af gear, i det der i sagens natur er flere gear på cyklen.

Med et triple kranksæt får du både gear, der er nemmere at træde end compact kranksættet, og gear der er lige så høje som standard kranksættet. Problemet er, at der ofte r mange “dublet”-gear, altså gear der overlapper hinanden. Desuden er der naturligvis en øget vægt på kranksættet med den ekstra klinge, og ydermere er der mange, der oplever besvær ved at skulle håndtere tre klinger at skifte imellem på forskifteren.

Triple kranksæt