Hvad koster det at komme i gang med cykling?
Hvad koster det at komme i gang med cykling? Som nævnt andetsteds er cykling ikke nogen billig sport. Et er, at det formentlig bliver dyrt, hvis (eller når) man bliver bidt af sporten og vil have bedre udstyr. Et andet er, at der er en del ting, man er nødt til at anskaffe sig for overhovedet at kunne prøve cykling som sport af.
Læs eventuelt artiklen Det vigtigste udstyr når du skal i gang med racercykling og få et overblik. Vi har også samlet lidt tænker i artiklen: Hvilken racercykel skal man vælge.
Her på siden har vi forsøgt at opridse, hvor meget det koster at komme i gang med cykling. I oversigten går vi ud fra, at du er nybegynder med et begrænset budget (da du endnu ikke er grebet helt af cykelsport og det meget udbredte GAS – Gear Acquisition Syndrome) – og at du skal anskaffe alting selv. Det kan naturligvis altid anbefales at låne sig frem til at begynde med.
Oversigt – Startkit til cykling
Cykelhjelm
Kan naturligvis ikke undværes
En cykelhjelm er et must – også selvom du mener, at de er grimme. I dag ser man næsten ikke cykelryttere uden, og hjelm er også påbudt i de professionelle cykelløb.
Ca. pris: Cykelhjelme kan fås fra 100 kr. helt op til et par tusind kroner. Vi regner her med en god begynder-cykelhjelm til 500 kr.
Cykelbukser / Cykelshorts
Vælg et par med seler – og sørg for at de passer
Cykelbukser / Cykelshorts er heller ikke specielt klædelige, men som nybegynder skal du huske på, at en saddel på en racercykel ikke er polstret som på en almindelig cykel – derfor kommer du ikke uden om at anskaffe et par. Cykelbukser kan naturligvis også koste ganske mange penge, alt efter hvilket mærke du vil have. Ofte er det et spørgsmål om, hvor meget der kælet for detaljerne. Det er værd at bemærke, at det er lige så vigtigt, at de sidder godt, som det er, at de er af god kvalitet. Man kan desværre ikke udelukkende “navigere” efter prisen, når det kommer til cykelbukser.
Ca. pris: Vi regner her med et par cykelbukser, der ikke er de billigste. En øm bagdel går hårdt ud over komforten, og lægger ofte en dæmper på lysten til at køre. Ca. pris: 600 kr.
Cykelsko
Pas på størrelsen, hvis du bestiller online
Skoene til en racercykel har en klampe, der klikkes ind i pedalen, når man kører. Der kræves derfor særlige sko. Man kan godt komme i gang med racercykling uden at have klikpedaler, men fordelen ved både at kunne træde og trække, når man kører, er altså stor. Derfor anbefaler vi klart at køre med klikpedaler og cykelsko. Bestiller du på nettet, skal du være opmærksom størrelsen. Især italienske cykelsko (som f.eks. Sidi) kan være små i størrelserne.
Ca. pris: Cykelsko kan være meget dyre, helt op til 3.000 kr. Man kan få en billig begyndersko til omkring 3-400 kr. i fx. Bilka, men vi vælger i dette tilfælde en smule dyrere sko til 600 kr.
Totalt set: Hvad koster det at komme i gang?
Pas på størrelsen, hvis du bestiller online
Alt i alt giver ovenstående en samlet investering på ca. 2.300 kr. i udstyr, hvis man ikke er så heldig at kunne låne sig frem. Der kommer også udgifter til mindre ting, fx. eventuelle nye dæk, slanger, en pumpe, drikkedunk, klamper, cykelhandsker osv.
Dertil kommer naturligvis selve cyklen. Der er en del ting, man skal overveje, inden man køber. I sidste ende handler det om, hvor meget man er villig til at investere. På den ene side er det ikke nogen god idé at købe en dyr cykel, hvis interessen ikke holder ved. På den anden side kan man også købe en for billig cykel, som man hurtigt bliver træt af.
Læs videre i artiklen Værd at vide når du skal købe en racercykel.
Du kan sagtens finde en udmærket begynder-cykel til 6.000 – 7.000 kr., eventuelt brugt. Men så er den samlede investering for at komme i gang også tæt på de 10.000 kr