Cykelhjelme

Cykelhjelmen er noget af det vigtigste cykeludstyr for en cykelrytter. Flere faktorer spiller ind, når man skal vælge, hvilken cykelhjelm man skal købe. Pris, vægt, luftgennemstrømning, komfort, og udseende er nok de vigtigste. Cykelhjelme, der er godkendt til racercykel, er formentlig nogenlunde lige gode til at udføre deres primære opgave: at beskytte cykelrytterens hoved hvis uheldet er ude.

Luftgennemstrømningen og snøresystemet har en hel del indflydelse på, hvordan en hjelm opleves. På de varme dage er det ganske rart, hvis man slipper for at blive overophedet i hovedbundet, og hvis en hjelms snøresystem er velkonstrueret, er det ofte rarere at have på i længere tid, da stropperne ikke generer. Det gælder om at prøve sig frem og finde den cykelhjelm, der sidder bedst.

Og så skal man huske på, at luftmodstanden faktisk betyder en hel del. Der er en grund til, at de professionelle ryttere iklæder sig aerodynamiske hjelme, når de kører enkeltstart.
Læs mere om hvor meget luftmodstand betyder i forhold til valg af cykelhjelm.

 

Cykelhjelme og priser

Cykelhjelme kommer i alle prislejer, fra et par hundrede kroner helt op til omkring 2.000 kr.! Det er især vægten og en bedre komfort, samt et bedre og mere bekvemt snøresystem, man betaler for, hvis man køber de dyrere hjelme. Og så er de dyrere hjelme (sjovt nok) også altid de pæneste og mest elegante. Umiddelbart virker det til, at jo billigere en hjelm er, jo større og mere klodset ser den ud. Jo, producenterne af cykelhjelme har regnet ud, at udseendet betyder noget.

 

Cykelhjelme-størrelser

Som oftest fås cykelhjelme i minimum 3 størrelser, Small, Medium og Large. De store cykelhjelm-producenter anvender generelt de samme størrelser, men der kan være små forskelle. Som regel er det dog muligt at finde frem til den rette størrelse ved at måle omkredsen af éns hoved, for størrelserne angives som regel i
centimetre.

Se oversigten nedenfor:

Producent Størrelse Small  Størrelse Medium Størrelse Large
Giro cykelhjelme 51 – 55 cm 55 – 59 cm 59 – 63 cm
Bell cykelhjelme 51 – 56 cm 55 – 59 cm 59 – 63 cm
Specialized cykelhjelme 51 – 57 cm 54 – 60 cm 57 – 63 cm
Uvex cykelhjelme 51 – 55 cm 55 – 59 cm 59 – 63 cm

 

Cykelhjelm-producenter

Der findes et hav af cykelhjelm-producenter.  Her er en lille liste:

 • Giro
 • Bell
 • Met
 • Specialized
 • Uvex
 • Kask
 • Cratoni
 • Orbea
 • Mavic
 • Catlike
 • BBB
 • Lazer

Du kan eventuelt finde inspiration ved at se på, hvilke cykelhjelme (og udstyr generelt) de professionelle cykelhold bruger.

 

Hvor skal man købe cykelhjelme?

I England har man gode muligheder for at finde en billig cykelhjelm, hvis man har mod på at bestille uden at prøve først. Det er naturligvis nemmest at gøre, hvis man kender sin størrelse og den model, man ønsker.

Se udvalget i cykelhjelme hos ChainReaction Cycles, Evans Cycles, Tredz.co.uk og Ribble Cycles

Du kan også finde et stort udvalg af cykelhjelme hos Coolshop.dk/cykelhjelme, hos Cykelpartner.dk, og COOPs webshop har også et fint udvalg i cykelhjelme.

Du kan også købe cykelhjelme i Tyskland. De tyske webshops Toma og Lucky-Bike.de har et fine udvalg i cykelhjelme i flere prisklasser.