Specialized Tarmac er en af toprammerne blandt Specialized cykler.

Specialized Tarmac er en af toprammerne blandt Specialized cykler.

Amerikanske Specialized er de senere år gået hen og blevet et af de mest kendte cykelmærker. Som cykelsponsor for de store UCI World Tour-cykelhold Astana, Etixx Quick Step og Tinkoff er eksponeringen i fx. de store etapeløb og forårsklassikerne enorm, og det betyder meget, at store navne som Roman Kreuziger, Tom Boonen og Alberto Contador kører eller har kørt på Specialized cykler.

Specialized blev grundlagt i 1974 af Mike Sinyard, der egentlig startede med at importere italienske cykelkomponenter fra Cinelli og Campagnolo, der var svære at få fat i i USA på det tidspunkt. Specialized begyndte at fremstille egne cykeldele i 1976, og i 1979 producerede man den første racercykel, Allez, som stadig hører til i kataloget over Specialized cykler.

I dag er Specialized cykler udbredte verden over, og Specialized er en af verdens største cykelproducenter, sammen med landsmændene bag Trek Cykler og Giant Cykler fra Taiwan, og omsætte i år 2000 for over 1 mia. kr.

 

Specialized cykler – racermodeller

En Specialized cykel er ikke bare en Specialized cykel. Specialized laver en række racercykel-modeller, der henvender sig til forskellige målgrupper. Specialized cykler inddeles i en række serier, der igen består af flere modeller. Generelt består en given serie (fx. Tarmac) af en række modeller, fra Elite, over Expert, Pro og op til S-Works. På den måde kan man navigere blandt serierne, selvom man skal holde tungen lige i munden.

Her på siden har vi valgt at fokusere på racermodellerne, så her er en oversigt over Specialized racercykler:

 

Serie Beskrivelse Ca. priser
Specialized Tarmac Specialized Tarmac findes i flere modeller. Tarmac Elite er de billigste, så kommer Tarmac Expert, Tarmac Pro, og den dyreste er S-Works Tarmac SL4.
S-Works Tarmac er ca. 4 gange dyrere end Specialized Tarmac Elite, så man skal kigge godt efter, hvis man får et tilbud på en Specialized cykel.De professionelle cykelhold, der kører på Specialized cykler, anvender S-Works Tarmac i de fleste cykelløb.Tarmac-rammerne er fremstillet i carbon.
S-Works Tarmac SL4 koster ca. 60.000 kr. i USA – med Shimano Dura Ace Di2-gear og Specialized egne Roval-cykelhjul.
En Tarmac Expert med Shimano Ultegra kan fås for ca. 21.000 kr. i USA.
En Tarmac Elite med Shimano 105 gear kan fås i Danmark for mellem 15.000 og 18.000 kr.
Specialized Venge Specialized Venge hører også til blandt de dyreste Specialized cykler. Disse findes i to udgaver, Pro og S-Works, og S-Works-modellen er kun en smule billigere end S-Works Tarmac.
Til gengæld er der ikke samme prismæssige spredning i Venge-serien, som der er i Tarmac og Roubaix-serierne.Specialized Venge og S-Works Venge-rammerne er fremstillet i carbon.
S-Works Venge fås for ca. 50.000 kr. i USA med Shimano Dura Ace og Roval-hjul.
Dog skal det nævnes, at Specialized har lavet en S-Works McLaren Venge, der løber op i 100.000 kr.!
En Specialized Venge cykel med Ultegra kan fås i USA for ca. 36.000 kr.
Specialized Amira Amira-serien er Specialized’s cykler til kvinder. Også Amira fås i en Elite, en Pro og en S-Works-udgave. Amira-rammerne er fremstillet i carbon. S-Works Amira SL4 koster ca. 45.000 kr. i USA med SRAM Red gear-gruppe og Roval hjul.
Specialized Allez Specialized Allez er ligesom Secteur en aluminiumsramme. Sport er de billigste rammer i serien, efterfulgt af Elite, Comp og EVO. En Allez EVO med SRAM Rival-gear fås for ca. 12.000 kr. i USA. En Allez Comp med 105-gear kan fås for ca. 12000 kr. i Danmark. En Sport kan fås for ca. 5.000 kr. i USA.
Specialized Roubaix Som de ovennævnte serier er Specialized Roubaix også fremstillet i carbon. Roubaix-rammerne er i samme prisleje som Tarmac og Venge. Ligesom Tarmac kommer de i modellerne Elite, Expert, Pro og S-Works. De professionelle cykelhold, der sponsoreres af Specialized, bruger ofte Roubaix-rammerne i brostens-løbene, som fx. Paris Roubaix, i løbet af sæsonen. Ca. samme prisleje som Tarmac-rammerne.
S-Works Roubaix SL4 koster det samme som S-Works Tarmac.
Roubaix Elite med Shimano 105-gear og Fulcrum Racing 6 kan fås i USA for ca. 15.000 kr.
Specialized Ruby Information følger Information følger
Specialized Secteur Secteur-rammerne er i et mere fornuftigt prisleje. Men de fås også “kun” i aluminium. De billigste i serien hedder Sport, så kommer Elite og sidst Comp.
Secteur-serien er ikke længere i produktion, men de kan stadig findes brugt.
En Secteur Comp med Shimano 105-gear koster ca. 10.000 kr i USA, mens en Secteur Elite kan fås for under 10.000 kr.
Specialized Dolce Dolce er – ligesom Amira – henvendt til kvinder. Dolce er dog i aluminium og billigere end Amira. Den billigste i serien hedder Sport, så kommer Elite, og dyrest er Comp. En Dolce Comp med Shimano 105-gear kan fås for lige under 10.000 kr. i USA.
Specialized Sequia og Specialiazed Diverge De serier designede til cyclecross – eller i hvert fald til mere ufremkommelige veje.

 

Priserne på ovenstående Specialized cykler er fundet på Specializeds hjemmeside og derfor angivet som amerikanske priser. Man må påregne, at en Specialized racercykel er en del dyrere i Danmark.

Udover ovennævnte findes enkelstartscyklerne Transition og Shiv, samt Fixie-cyklen, Langster.

Læs eventuelt artiklen: Carbon eller alu? – Om fordele og ulemper ved henholdsvis Carbon og aluminiumsrammer.

Specialized S-Works

Specialized S-Works Venge

Specialized S-Works Venge

Prædikatet S-Works findes på Specialized top-produkter, både inden deres racercykler og mooutainbikes og inden for andre produkter, såsom cykelhjelme og cykelsko.

En Specialized S-Works er en hel del dyrere end en “almindelig” Specialized racercykel. Eksempelvis koster et Specialized S-Works Tarmac SL4-rammekit 30% mere end et Tarmac SL4 Pro. Begge rammekit er støbt på én gang (monocoque) og fremstillet med Specializeds FACT IS carbonfremstillingsmetode. Forskellen er, at Tarmac Pro-rammen er såkaldt r10-carbon, mens S-Works er r11-carbon. “R”-værdien er en indikator for de anvendte carbonfibres modulus, der henfører til de enkelte fibres stivhed. Jo højere R-værdi, jo stivere modulus, og jo stivere de enkelte fibre er, jo mindre materiale behøver man at anvende for at skabe samme eller højere grad af stivhed og effektivitet. Og jo mindre materiale, jo lavere vægt. En carbonramme er således ikke bare en carbonramme.

Læs mere om Carbonrammer til racercykler.

Kan man købe en Specialized racercykel over nettet i udlandet?

Der er væsentlige besparelser at hente ved at købe en Specialized cykel i England. Blandt andre forhandler cykelforretningen Cyclestore.co.uk, Leisure Lakes Bikes, Tredz.co.uk, og Evans Cycles Specialized cykler. Problemet er, at Specialized har særlige distributionsaftaler i de enkelte lande i Europa, og cykelforretningerne er pålagt visse begrænsninger i forhold til, hvor de må sende Specialized cykler hen. Derfor har det i hvert fald tidligere ikke været muligt i langt de fleste engelske online-cykelbutikker at bestille en Specialized cykel og få den leveret til Danmark – desværre! Så tjek lige med butikkerne først.