SRAM Red bagskifter

SRAM er en af de tre store gear-producenter. Her ses SRAMs dyreste bagskifter, Red.

Skal det være Campagnolo, SRAM eller Shimano?  

Hvilke gear skal man vælge til en racercykel? Når du skal vælge, hvilke gear du skal have på din racercykel, er der flere ting, du skal være opmærksom på. For det første er det vigtigt at huske på, man ikke rigtigt kan sammenligne gear-grupperne producenterne imellem ud fra prisen.

Selvom Campagnolos top-gruppe Super Record er dyrere end SRAMs top-gruppe RED og Shimanos top-gruppe (bortset fra de elektroniske grupper) Dura Ace, er det ikke ensbetydende med, at den er bedre. Hvilke gear til racercykler, der er bedst, er i høj grad et spørgsmål om smag og behag.

Læs mere: Hvad består en gear-gruppe af?

 

Hvilket gear-mærke?

Der er forskel i måden, man skifter gear på, og de tre markedsledende producenter har faktisk hvert deres system. Hvilke gear man skal vælge til en racercykel afhænger af ens egne præferencer.  Først skal man således helst prøve alle tre producenters systemer og se, hvilke type af gearskifte man bedst kan lide. Derfor er gear-skifterne (grebene) vigtige – også fordi man for det meste hviler hænderne netop på gear-grebene, når man kører racercykel. Derfor er det også relevant, hvordan de føles.

Mærke Illustration

Campagnolo gear

Med Campagnolos system skifter man til tungere gear på en lille pal ved tommelfingeren. Man skifter til lettere gear ved at skubbe en pal under bremsegrebet indad.
Campagnolos gear er kendte for at være meget stærke og holdbare, men dyre i reservedele.

Bemærk at Campagnolos dyrere gear-grupper (fra Super Record ned til Athena) har 11-gear på kassetten (dvs 22 gear i alt), mens kassetterne på gear-serierne derunder “kun” har 10-gear, altså “kun” 20 gear i alt.

Campagnolo Super Record skiftegreb

Campagnolo Super Record skiftegreb

Shimano gear

Med Shimanos system skifter man til tungere gear ved at klikke en pal under bremsegrebet indad. Man skifter til lettere gear ved at skubbe samme pal OG selve bremsegrebet indad. Shimano laver udover de almindelige gear-grupper også to elektroniske gear-serier med betegnelsen Di2. Både top-gruppen Dura Ace og den meget populære Ultegra-gruppe fås i en elektronisk Di2-udgave, der i begge tilfælde er noget dyrere.

Shimano Dura Ace skiftegreb

Shimano Dura Ace skiftegreb

SRAM gear

Med SRAMs system skifter man gear på samme pal (der også sidder bag bremsegrebet) ved at klikke én eller to gange, alt efter om man skal geare op eller geare ned. SRAM fås i færre serier end både Shimano og Campagnolo, så det kan være nemmere at danne sig et overblik over SRAMs gear-serier.

SRAM Red gear-skiftere er let genkendelige

SRAM Red gear-skiftere er let genkendelige