Monument-klassikerne er den samlede betegnelse for de fem ældste og mest prestigefyldte én-dags-cykelløb i løbet af sæsonen. Udover prestigen og æren, som vinderen høster ved at indskrive sig i cykelhistorie blandt de allerstørste navne, er der mange vigtige point på UCIs rangliste at køre om. Vinderen modtager 100 point, nummer 2 tildeles 80 point, mens der er 70 point til nummer tre. Der gives point til de 10 ryttere, der er først over stregen.

Monument-klassikerne dækker over disse fem cykelløb:

 

Sean Kelly vandt alle Monument-klassikerne pånær Flandern Rundt

Sean Kelly

Kun tre ryttere i cykelsportens historie har formået at vinde alle Monument-klassikerne i løbet af deres karriere. Det er de belgiske legender, Rik van Looy, Roger de Vlaeminck og – naturligvis – Eddy Merckx.

Tre andre ryttere har været uhyggeligt tæt på at komme ind i den fornemme klub. Endnu en belgier, Fred de Bruyne, manglede blot Lombardiet Rundt, men måtte nøjes med andenpladsen i det løb i 1955. Hollænderen Hennie Kuiper manglede bare Liège-Bastogne-Liège for at have dem alle på CVet, men han blev slået af Bernard Hinault i 1980 og blev toer.

Den mest uheldige helt i monument-klassikerne er måske irske Sean Kelly, der tre gange måtte nøjes med andenpladsen i Flandern Rundt (1984, 1986 og 1987) – det eneste Monument-løb han manglede.

 

Hvilken cykelklassiker er den ældste?

Første udgave af Liège–Bastogne–Liège blev kørt i 1892. Løbet er det ældste af Monument-klassikerne og samtidig det ældste cykelløb, der stadig køres. Løbet Paris-Bordeaux er dog ældre. Det blev kørt første gang 1891 men sidste udgave var i 1988. Løbet strakte sig over utrolige 560 km