Liège-Bastogne-Liège

Liège-Bastogne-Liège-Ruten

Liège-Bastogne-Liège er det ældste cykelløb blandt Forårsklassikerne. Løbet blev kørt første gang i 1892. Liège-Bastogne-Liège køres i det sydlige Belgien og er den fransktalende del af landets pendent til den nordlige, flamsktalende dels løb, nemlig Flandern Rundt. Ligesom sin nordlige pendent er Liège-Bastogne-Liège en af “Monument-klassikerne” og derfor et af sæsonens vigtigste løb, i det vinderen tjener 100 på på UCIs Verdens-rangliste. Således er løbet også det vigtigste af Ardennerklassikerne, der også udgøres af Fleche Wallone og Amstel Gold Race.

Ruten i  Liège-Bastogne-Liège

Hvor eksempelvis ruten Paris-Roubaix ændres en smule fra år til år, alt efter vejenes beskaffenhed, er ruten i Liège-Bastogne-Liège fast. Fra starten i Liège køres de 95 km lige til Bastogne uden de helt store udfordringer. Men når rytterne vender om og kører tilbage mod Bastogne, skal de ikke helt samme vej tilbage. De resterende 169,3 km har nemlig langt flere stigninger, der indbyder til angreb. Stigninger som Côte de Stockeu på 10,5% og den 3,4 km lange Côte de Haute-Levée på 6% trækker tænder ud, inden den afsluttende Côte de Saint-Nicolas godt 3 km før mål med sin stigningsgrad på 11,1%.

En cykelklassiker med hjemmebanefordel?

Monument-klassikerne har ofte historisk set været domineret af belgiske ryttere. Men i Liège-Bastogne-Liège er den belgiske dominans helt exceptionel. Fra det første løb i 1892 og op til 1949 lykkedes det kun to gange en udlænding at vinde, nemlig franske André Trousselier i 1908 og tyske Hermann Buse i 1930. Ellers stod der belgiere øverst på sejrsskamlen i alle de år, løbet blev kørt i de mellemliggende år.
I alt har belgierne vundet 59 gange af de 98 gange løbet er blevet afviklet til og med 2011. Eddy Merckx har bidraget med til den flotte statistik med 5 sejre. Hans landsmand Fred De Bruyne opnåede 3 sejre sidst i 1950erne, Joseph Bruyère vandt to gange sidst i 1970erne, og andre store belgiske navne som Roger de Vlaeminck, Walter Godefroot, Stan Ockers har kunnet skrive deres navne på listen over vindere gennem tiden. Stan Ockers vandt løbet i 1955, et år der var hans jubel-år med sejre i Ardennerklassikeren  Fleche Wallone og VM. Året efter omkom Ockers på tragisk vis i et baneløb i Antwerpen.
Italienerne er de eneste, der tilnærmelsesvis har kunnet true belgiernes dominans. 12 italienske sejre er det blevet til gennem tiden. Moreno Argentin, en af 1980ernes helt store navne, har bidraget væsentligt med 4 sejre i Liège-Bastogne-Liège. Michele Bartoli har to sejre, i 1997 og 1998, og Paolo Bettini har ligeledes to sejre, i 2000 og 2002.

Danskerne i Liège-Bastogne-Liège

Rolf Sørensen er den eneste danske rytter, der har formået at vinde Liège-Bastogne-Liège. Det skete i 1993, og altså et par år før hans triumf i Flandern Rundt i 1997.