Blandt forårsklassikerne findes en række af cykelsportens mest prestigefyldte én-dags-cykelløb. For de ryttere, hvis fysik ikke giver dem de store chancer i de store etapeløb, er præstationerne i foråret afgørende for, om sæsonen kan kaldes en succes eller ej. De ryttere, der er specialister i at have det afgørende punch i benene, når et cykelløb skal afgøres, er oftest dem, som triumferer i én-dags-klassikerne.

De vigtigste cykelløb i foråret

De vigtigste løb i forårssæsonen er Paris-Roubaix, Flandern Rundt, Liege-Bastogne-Liege, og Milano-San Remo.  Kigger man på de løb i løbet af en cykelsæson, der giver point på UCIs World Cup-rangliste, bliver vigtigheden af disse løb pludselig meget tydelig. En sejr i fx. Paris-Roubaix giver 100 UCI rangliste-point, og der er henholdsvis 80 og 70 point til nummer 2 og 3. De samme point gives til vinderen af et af sæsonens mindre etapeløb, fx. Paris-Nice eller Tirreno-Adriatico. Der er således meget, der står på spil, når forårsklassikerne skal afgøres. Der gives point til de 10 bedst placerede ryttere.

Der er lidt færre point på spil i andre forårsklassikere som La Fleche Wallone, Gent-Wevelgem og Amstel Gold Race, hvor vinderen præmieres med 80 ranglistepoint.

Udover Milano-San Remo, som er forårets første løb og kaldet La Primavera (“Foråret”), kan man inddele forårets klassikere i Brostens-klassikerne: Paris-Roubaix, Gent-Wevelgem og Flandern Rundt, og Ardennerklassikerne: Amstel Gold Race, Fleche Wallone og Liege-Bastogne-Liege.