Fausto Coppi har om nogen skrevet cykelhistorie

Gino Bartali (t.v) og Fausto Coppi (t.h) deler en vandflaske på vej op ad Col du Galibier i Tour de France 1952 – men hvem gav sin flaske til hvem?

Der er noget helt særlit over cykelhistorie. Få sportsgrene har som cykelsporten givet stof til myter. Historierne om de gamle mestre og deres nådesløse kampe på de stormomsuste landeveje og grusomme bjergtinder fascinerer den dag i dag og genfortælles flittigt.
Selvom mange af de store slag blev udkæmpet, før man blev født, har de sort-hvide billeder brændt sig fast på ens nethinde, som om man oplevede dem selv. Det er netop cykelsportens store styrke:

Evnen til at skabe uforglemmelige dramaer og male de billeder, der bliver en del af den kollektive hukommelse, og bliver husket, analyseret og diskuteret i årevis.

På disse sider vil vi forsøge at hylde nogle af cykelsportens største legender.

 

Fausto Coppi og Gino Bartali – Rivalerne

Vaskeøgte cykelhistorie-guf! De to mega-stjerner delte en nation imellem sig og dominerede cykelsporten i 40erne og 50erne i det, der kaldes den italienske guldalder. Rivaliseringen mellem Fausto Coppi og Gino Bartali er legendarisk idag  ….

[læs mere om Coppi og Bartali]

 

Etapeløb: De Tre Store

I løbet af et kalenderår er der en lang række etapeløb af forskellig længde, varighed og hårdhed verden over. Men de tre store etapeløb – også kaldet Les Grand Tours Tour de France, Giro d´Italia og Vuelta a España. En Grand Tour er noget af det mest prestigefyldte cykelløb for en cykelrytter at vinde – ja, endda bare at deltage i. Flere cykelryttere og cykelhold planlægger deres sæson efter at få succes i et af de tre store etapeløb – og en sejr er ensbetydende med en sikker plads i historiebøgerne blandt cykelsportens største navne ….
[læs mere om De Tre Store Etapeløb]

 

VM i Landevejscykling

Verdensmesterskaberne i landevejscykling afvikles hvert år, og hvert år skrives der endnu et kapitel cykelhistorie . VM består af et klassisk cykelløb med samlet start (linjeløb) og en enkeltstart. Begge discipliner afvikles også for kvinder samt for mænd under 23 år.
[læs mere om VM i Landevejscykling]

 

Forårsklassikerne – ægte cykelhistorie-stof!

Cykelhistorien er fyldt med store slag i netop Forårsklassikerne. Disse løb har enorm prestige, både på grund deres lange historie, og fordi rytterne kan optjene mange værdifulde UCI-rangliste-point.
[læs mere om Forårsklassikerne]

 

Monument-klassikerne

Monument-klassikerne er de fem mest prestigefyldte én-dagsløb i løbet af en sæson. Alle fem cykelløb køres i Europa, 4 om foråret og et om efteråret.
[læs mere om Monument-klassikerne]

 

UCI World Tour

De cykelhold, der har ProTour-status, udgør UCIs World Tour. Se oversigt over holdene på World Touren, deres topryttere og udstyr.
[læs mere om cykelholdene på UCIs World Tour]