Det er atter tid for Tour de France 2016. Og de store spørgsmål er som altid: Hvem skal stå øverst på podiet, når feltet triller ind i Paris den 24. juli? Hvem vil køre for hvem? Hvem vil imponere, og hvem vil skuffe? Vi har forsøgt at kigge lidt i krystalkuglen.
 

Chris Froome

Chris Froome

Chris Froome – favorit til at vinde sit 3. Tour de France

Froome er kæmpe-favorit i Tour de France 2016. Formen virker vel-timet, med karrierens 3. Critérium du Dauphiné-sejr som vanlig forberedelse til Touren.
Froome har desuden feltets klart bedste hold – ført an af den stærke Paris-Nice 2016-vinder Garaint Thomas.

Lad det være sagt med det samme: Chris Froome er vores absolut bedste bud på en Tour-vinder i år. Han har rutinen, og han er for stærk til at blive rystet på stigningerne, ligesom han er fremragende i enkeltstartsdisciplinen.

Det ligner et Tour de France-hattrick til Froome i år.

 

Nairo Quintana

Nairo Quintana - en af favoritterne i Tour de France 2014

Nairo Quintana i den lyserøde førertrøje i Giro d’ Italia 2014

Den lille colombianer er naturligvis atter en af første-udfordrerne til sejren. Han kan køre fra alle de andre, når det går opad, men spørgsmålene er altid: hvor meget tid kan han tage, når han angriber, og vil det være nok? Det har ofte virket, som om Quintana er for lidt villig til at tage en risiko, og derfor sidder man ofte med fornemmelsen af, at han får for lidt ud af sine angreb. 2016-udgaven af Touren har desuden 54 km enkeltstart, og selvom begge to har en del “bump”, er det næppe sandsynligt, at han kan distancere Froome.

Det taler dog til Nairo Quintanas fordel, at han har et stærkt hold i ryggen, og en velkørende og rutineret Alejandro Valverde i ryggen. Den 36-årige spanier kan spilles ud som et taktisk kort, og han er for god til, at favoritterne kan tillade sig at lade ham køre. Ydermere har Quintana kørt fra både Contador og Froome i år, når det er gået opad, så han er bestemt ikke uden chancer i år.

Alberto Contador

Alberto Contador

Det er formentlig ved at være sidste udkald, hvis Alberto Contador skal vinde endnu en Tour de France-sejr.

Alberto Contador er absolut sin generations bedste etaperytter. Han har vundet alle de tre store etapeløb mindst to gange og vundet adskillige af de mindre etapeløb på World Touren. Men spanieren er efterhånden blevet 33 år, og han har ikke på podiet i Touren siden 2010, hvor han endda fik frataget sejren p.g.a. en dopingdom. Det taler også imod Contadors chancer, at han blev slået af Froome i Critérium du Dauphiné, og at han har det på papiret svageste hold af de tre.
Men selvom hans Tour-præstationer ikke har bragt ham helt til tops i løbet i de seneste år, har han dog alligevel kørt gode etapeløb siden.

Han har snuppet to Vuelta a España-sejre og sin anden Giro d´Italia-sejr, der kom i hus i 2015. I 2016 har Contador gjort det ganske fornuftigt med en sejr i Baskerlandet Rundt, og 2. pladser i både Paris-Nice og Volta a Catalunya. Som opvarmning til Touren fik han en femteplads i årets Critérium du Dauphiné, hvor han tillige vandt prologen.
Det taler også til Contadors fordel, at der er en del etapeafslutninger på nedkørsler i årets Tour. Og dér er Contador langt bedre end Froome. Han burde også være i stand til at tage tid fra både Quintana, Aru og Nibali på de to enkeltstarter.

 

Fabio Aru

Efter 2 podiepladser i Giroen i 2014 og 2015 (hvor han blev nummer to efter Contador), fik italieneren endelig en Grand Tour med sejren i Vueltaen i 2015.
Har prøvet at tabe den lyserøde førertrøje til Contador på en enkeltstart i Giroen i 2015, men Vuelta-sejren i 2015 viste, at Aru godt kan køre mod uret. Arus kørsel i Critérium du Dauphiné i år indikerer, at hans form er opadgående, og hans planlægning har haft Touren som primært mål for 2016-sæsonen.
Aru har dog aldrig før kørt Tour de France, og det kan meget vel tænkes, at debutnerverne vil have indflydelse på hans præstation. Og selvom han kan komme til at spille en stor rolle i årets Tour, bliver det næppe som vinder.

 

Outsiderne i Tour de France 2016

Vincenzo Nibali

Den italienske 2014-vinder er altid én, man skal regne med, men Vincenzo Nibalis fokus i 2016 har været på Giroen, som han sejrede i lidt over en måned før Tour-starten i år. Dette betyder, at han i Touren i år kører for Fabio Aru, hvilket kan være en stor hjælp for Astana. Nibali er, ligesom Valverde, for stor en trussel i det samlede klassement til, at Froome, Quintana og Contador vil turde lade ham stikke af, og han kan (hvis han kan affinde sig med rollen som super-hjælperytter) være et giftigt våben i Fabio Arus og Astanas arsenal.

Thibaut Pinot

Den 26-årige franskmand formåede ikke at følge sin 3. plads fra 2014 op i 2015, hvor han sluttede som nummer 16. Vi tror dog på Pinot i år, ikke som vinder, men som alvorlig outsider til podiet. Han har vist, at han kan køre opad – bl.a. med etapesejren på Alpe d’Huez i 2016 – men måske endnu vigtigere er det, at han har forbedret sig markant i enkeltstartsdisciplinen. Han har vundet tre enkeltstarter i år, bl.a. det franske mesterskab i enkeltstart. Meget kunne tyde på, at Thibaut Pinot er ved at udvikle sig til en stærk etapeløbsrytter, der inden for få år kan være en stor udfordrer til Froomes Tour-trone.

Ritchie Porte og Tejay van Garderen

Feltet af outsidere føres også an af BMCs to stærke og rutinerede Tour-ryttere, Ritche Porte (Froomes tidligere løjtnant) og Tejay van Garderen. Tejay van Garderen fulgte en flot 5. plads i Touren 2014 op ved at spille en stor rolle i 2015-udgaven af løbet, hvor han lå nummer tre, indtil sygdom tvang ham til at stå af på 17. etape. I år er van Garderen sluttet i top 10 i hele 5 etapeløb, så han er bestemt én, man skal holde øje med.

Romain Bardet

Romain Bardet har vist lovende takter ved flere lejligheder i år, med andenpladser i Tour of Oman og Critérium du Dauphiné. Tour de France 2016 bliver hans fjerde, og han er sluttet i top 10 de seneste to år. Ligesom Pinot tegner det til, at Bardet kan gå hen og blive en stærk udfordrer i de store Grand Tours fremover, men det bliver næppe den en plads på den øverste skammel i år.

Tour de France 2016 bliver efter al sandsynlighed Froomes, men der er bestemt stærke udfordrere til briten, og der vil som altid ske uforudsete ting undervejs. God fornøjelse.